Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 най-чести ухапвания от насекоми: Как да ги различим, да облекчим симптомите и кога да повикаме линейка

30 юли 2024, 17:40 часа

Ужилването от насекомо често причинява малка, червена подутина, която може да бъде болезнена и обикновено сърбяща. Ефектите обикновено изчезват в рамките на няколко часа или дни и лесно се лекуват у дома. Ако не можете веднага да видите какво ви е ухапало, не се притеснявайте, лечението за повечето ухапвания и ужилвания е подобно.

Вижте още: Пиенето на вода топи килограмите: Колко чаши трябва да пият мъжете и жените?

Следните симптоми на ухапвания от насекоми обикновено не са сериозни, но могат да причинят дискомфорт и дразнене.

Оса и стършел

Причинява внезапна, остра болка. По кожата може да се образува червен оток, който може да продължи няколко часа и да причини болка и сърбеж. Понякога по-голямата област около ужилването може да бъде възпалена, зачервена и подута до една седмица. Това е лека алергична реакция, която обикновено не трябва да бъде причина за безпокойство.

Някои хора могат да получат сериозна алергична реакция (анафилаксия) към ужилване от стършел или оса, което причинява затруднено дишане, замаяност и подуване на лицето или устата. Ако имате тези симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ.

Пчела

Пчелните ужилвания причиняват подобни чувства, но пчелните ужилвания често оставят пробиви в кожата. Ужилването може да причини болка, зачервяване и подуване в продължение на няколко часа. Както при ужилване от оса, някои хора могат да имат лека алергична реакция, която продължава до една седмица.

Понякога могат да възникнат сериозни алергични реакции, причиняващи затруднено дишане, замаяност и подуване на лицето или устата. Ако имате тези симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ

Kомар

Ухапванията от комари често причиняват малки червени сърбящи подутини по кожата. Някои хора могат да развият мехури, пълни с течност.

Те могат да пренасят инфекциозни заболявания като малария и вируса Зика. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако развиете тревожни симптоми, като висока температура, треска, главоболие и гадене.

Кърлеж

Ухапването от кърлеж обикновено не е болезнено, така че може да не забележите веднага, че сте ухапани.

Симптоми на ухапване от кърлеж: малка червена подутина по кожата, подуване, сърбеж, мехури и синини

Кърлежите понякога могат да пренесат потенциално сериозна инфекция, наречена лаймска болест, така че кърлежите трябва да бъдат отстранени от кожата възможно най-скоро. Ако имате симптоми на Лаймска болест, един от които е обрив или висока температура, посетете Вашия лекар.

Как да премахнете кърлежите?

Ако сте ухапанi от кърлеж и той все още е прикрепен към кожата ви, отстранете го възможно най-скоро, за да намалите риска от развитие на заболявания като лаймска болест.

Извадете с дезинфекцирана със спирт пинсета, като хванете кърлежа възможно най-близо до кожата. Целта е да го хванете за главата без да го смачкате и да го издърпате право нагоре. Ако някоя част остане под кожата, не се притеснявайте, тялото ще я отхвърли.

Дезинфекцирайте добре ужиленото със спирт. Не се притеснявайте, ако е леко възпалено и зачервено. Наблюдавайте няколко дни и ако мястото на ухапване започне да се подува или зачервяването се разпространи, особено ако около ухапването се появи червен пръстен, незабавно отидете на лекар, тъй като това може да е признак на лаймска болест, инфекция, предавана от кърлежи.

Вижте още: Ранобудни или "нощни птици"? Ново изследване разкрива кои хора имат по-добра когнитивна функция

Паяк

Ухапванията от паяк оставят малки пробиви по кожата и обикновено зачервяване и подуване. Почти всички от 30 000 вида паяци са отровни. Зъбите на повечето видове обаче са твърде къси или твърде слаби, за да пробият кожата.

От момента на ухапването до появата на първите симптоми минават десет минути до час, понякога няколко часа, като много скоро след ухапването пациентът усеща парене и спазми на мястото на ухапването.

Симптоми на ухапване от паяк: зачервяване, подуване, болка, сърбеж и усещане за парене

Бълхи

Ухапванията от бълхи могат да причинят малки, червени, сърбящи подутини, обикновено струпани върху една област на кожата. Понякога могат да се появят мехури. Котешките и кучешките бълхи често хапят под коленете, обикновено около глезените. Те също могат да ухапят областта на предмишницата.

Ухапванията от бълхи могат да причинят малки, червени, сърбящи подутини, обикновено струпани върху една област на кожата

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес