Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина за правилно съхранение на храната

13 май 2021, 14:02 часа

Всяка домакиня е напълно убедена, че съхранява правилно хранителните продукти. Те обаче се влошават, губят добрия си външен вид и вкус. Какво се прави погрешно и как можете да удължите срока на годност на любимите си продукти, без които не може да си представите нито едно традиционно ястие.

Реклама

1. Пресни зеленчуци и плодове

Каква здравословна диета може да се спазва без зеленчуци и плодове? Всички видове салати, гювечи, десерти не могат да съществуват без тези полезни добавки. И така, как да удължите живота на бързо развалящите се продукти? Най-честата причина за развалянето на продуктите от тази категория е особеността за отделяне на газ, който унищожава плодовете. Етиленът ускорява узряването, стартира процеса на гниене. Следователно разделното съхранение е по-добро за зеленчуци и плодове. Можете да отделяте храната по вид в торби или с пергаментова хартия.

2. Картофени грудки

Този зеленчук е на едно от първите места в менюто. Най-добре е картофите да се съхраняват на хладно, проветриво място. Температурата трябва да се поддържа около + 1 + 4˚С. Влажността, измръзването, топлината са основните врагове на картофите. Също така, те не обичат слънчевата светлина, под влиянието на която  да позеленяват. Причината е отделянето на отровното вещество соланин. Такива картофи не са подходящи за консумация.

3. Хляб

Всеки се отнася с уважение към хляба и се опитва да изяде всяка последна троха. Най-добрият начин да съхранявате продукта е да го опаковате в хартиени или полиетиленови торбички. Много хора се опитват да държат хляба в хладилника. Но това не е най-добрата идея. В студа той ще стане по-твърд, ще загуби своя аромат и вкус.

4. Краставици

Този зеленчук заслужава специално внимание. Не трябва да се съхранява в близост до банани. Когато етиленът се освободи от плодовете, краставиците започват да се развалят по-бързо. Също така зеленчуците реагират зле на студа.

5. Домат

Сочният домат е капризен при съхранение. Изключително ниските температури правят плодовете безвкусни, високите температури предизвикват ферментация и бързо разваляне. По-добре е да използвате домати в рамките на няколко дни, така зеленчукът ще запази сочността, цвета, вкуса си.

6. Сирена

Не го съхранявайте в закупената от магазина пластмасова торбичка. Факт е, че бактериите продължават да живеят в сиренето и те се нуждаят от кислород. В противен случай сиренето ще се развали и мухляса. И това няма да е благородната плесен, за която се ценят определени сортове. Що се отнася до младите сирена, като моцарела, по-добре е те да се съхраняват във фабрична суроватка.

7. Пчелен мед

Мнозина знаят, че продуктът никога не трябва да се съхранява в хладилник. Това ускорява кристализацията и влошава вкуса. Най-доброто място би било килер на хладно място, без слънчева светлина и влага. Срокът на годност на меда при такива условия е около година.

Максималната полза и удоволствие от храната може да се получи, ако тя се съхранява правилно. Само по този начин се запазват витамините и се разкрива цялото богатство на вкуса. Също така, с подходяща организация на съхранение, можете да удължите срока на годност на любимите си продукти.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес