Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 изненадващи ползи за здравето от консумацията на морски водорасли

17 октомври 2023, 09:15 часа

Водораслите могат да съдържат полезни хранителни вещества, включително йод и антиоксиданти. Може да поддържа здравето на сърцето.

Водораслите или морските зеленчуци са форми на водорасли, които растат в морето.

Те са източник на храна за океанския живот и варират в цвят от червено до зелено до кафяво до черно.

Водораслите растат по скалисти брегове по целия свят, но най-често се консумират в азиатски страни като Япония, Корея и Китай.

Нещо повече, морските водорасли са много питателни, така че малкото минава дълъг път.

Ето 7 научно обосновани ползи от морските водорасли.

1. Съдържа йод и тирозин, които поддържат функцията на щитовидната жлеза

Вашата щитовидна жлеза освобождава хормони, за да помогне за контролиране на растежа, производството на енергия, възпроизводството и възстановяването на увредени клетки в тялото ви.

Вашата щитовидна жлеза разчита на йод, за да произвежда хормони. Без достатъчно йод може да започнете да изпитвате симптоми като промени в теглото, умора или подуване на врата с течение на времето.

Морските водорасли имат уникалната способност да абсорбират концентрирани количества йод от океана.

Съдържанието на йод в него варира значително в зависимост от вида, мястото, където е отгледано и как е било обработено. Всъщност един изсушен лист морски водорасли може да съдържа 11–1989% от RDI.

Келпът е един от най-добрите източници на йод. Само една чаена лъжичка (3,5 грама) сушени водорасли може да съдържа 59 пъти RDI.

Морските водорасли също съдържат аминокиселина, наречена тирозин, която се използва заедно с йода за производството на два ключови хормона, които помагат на щитовидната жлеза да върши работата си правилно.

2. Добър източник на витамини и минерали

Всеки вид водорасли има уникален набор от хранителни вещества.

Поръсването на малко сушени водорасли върху вашата храна не само добавя вкус, текстура и аромат към вашата храна, но е лесен начин да увеличите приема на витамини и минерали.

Морските водорасли също съдържат малки количества витамини А, С, Е и К, заедно с фолат, цинк, натрий, калций и магнезий.

Въпреки че може да допринесе само за малък процент от някои от DVs по-горе, използването му като подправка веднъж или два пъти седмично може да бъде лесен начин да добавите повече хранителни вещества към вашата диета.

Протеините, присъстващи в някои морски водорасли, като спирулина и хлорела, съдържат всички основни аминокиселини. Това означава, че морските водорасли могат да ви помогнат да получите пълната гама от аминокиселини.

Морските водорасли също могат да бъдат добър източник на омега-3 мазнини и витамин В12.

Изглежда, че изсушените зелени и лилави водорасли съдържат значителни количества витамин B12. Едно проучване установи 2,4 mcg или 100% от RDI на витамин B12 само в 4 грама водорасли нори.

Въпреки това, продължава дебат дали тялото ви може да абсорбира и използва витамин B12 от водорасли.

3. Съдържа разнообразие от защитни антиоксиданти

Антиоксидантите могат да направят нестабилните вещества в тялото ви, наречени свободни радикали, по-малко реактивни.

Това ги прави по-малко вероятно да увредят вашите клетки.

Незаслужено пренебрегвате този продукт, казват учени

Освен това, прекомерното производство на свободни радикали се счита за основна причина за няколко заболявания, като сърдечни заболявания и диабет.

В допълнение към съдържанието на антиоксидантните витамини А, С и Е, морските водорасли могат да се похвалят с голямо разнообразие от полезни растителни съединения, включително флавоноиди и каротеноиди. Доказано е, че защитават клетките на тялото ви от увреждане от свободните радикали.

Много изследвания са фокусирани върху един конкретен каротеноид, наречен фукоксантин.

Това е основният каротеноид, открит в кафявите водорасли, като уакаме, и има 13,5 пъти по-голям антиоксидантен капацитет от витамин Е.

Доказано е, че фукоксантинът защитава клетъчните мембрани по-добре от витамин А.

Докато тялото не винаги усвоява добре фукоксантин, усвояването може да се подобри, като се консумира заедно с мазнини.

Въпреки това морските водорасли съдържат голямо разнообразие от растителни съединения, които работят заедно, за да имат силни антиоксидантни ефекти.

4. Осигурява фибри и полизахариди, които могат да поддържат здравето на червата ви

Чревните бактерии играят огромна роля за вашето здраве.

Изчислено е, че имате повече бактериални клетки в тялото си, отколкото човешки клетки.

Дисбалансът в тези „добри“ и „лоши“ чревни бактерии може да доведе до болести.

Морските водорасли са отличен източник на фибри, за които е известно, че насърчават здравето на червата.

Може да съставлява около 25–75% от сухото тегло на морските водорасли. Това е по-високо от съдържанието на фибри в повечето плодове и зеленчуци.

Фибрите могат да устоят на храносмилането и вместо това да се използват като източник на храна за бактерии в дебелото черво.

Освен това е доказано, че определени захари, открити в морските водорасли, наречени сулфатирани полизахариди, увеличават растежа на „добрите“ чревни бактерии.

Тези полизахариди могат също така да увеличат производството на късоверижни мастни киселини (SCFA), които осигуряват подкрепа и подхранване на клетките, покриващи червата ви.

5. Може да ви помогне да отслабнете чрез забавяне на глада и намаляване на теглото

Водораслите съдържат много фибри, които не съдържат никакви калории.

Фибрите в морските водорасли също могат да забавят изпразването на стомаха. Това ви помага да се чувствате сити за по-дълго време и може да забави пристъпите на глад.

Счита се също, че морските водорасли имат ефекти против затлъстяване. По-специално, няколко проучвания върху животни предполагат, че вещество в морските водорасли, наречено фукоксантин, може да помогне за намаляване на телесните мазнини.

Едно проучване върху животни установи, че плъховете, които консумират фукоксантин, губят тегло, докато плъховете, които консумират контролната диета, не.

Резултатите показват, че фукоксантинът повишава експресията на протеин, който метаболизира мазнините при плъхове.

Други проучвания върху животни са открили подобни резултати. Например, доказано е, че фукоксантин значително намалява нивата на кръвната захар при плъхове, като допълнително подпомага загубата на тегло.

Въпреки че резултатите от проучвания върху животни изглеждат много обещаващи, важно е да се проведат изследвания върху хора, за да се потвърдят тези открития.

6. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Факторите, които увеличават риска, включват висок холестерол, високо кръвно налягане, тютюнопушене и липса на физическа активност или наднормено тегло.

Водораслите могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта.

Едно 8-седмично проучване дава на плъхове с висок холестерол диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с 10% лиофилизирани морски водорасли. Установено е, че плъховете имат 40% по-нисък общ холестерол, 36% по-нисък LDL холестерол и 31% по-ниски нива на триглицеридите.

Сърдечните заболявания също могат да бъдат причинени от прекомерно съсирване на кръвта. Морските водорасли съдържат въглехидрати, наречени фукани, които могат да помогнат за предотвратяване на съсирването на кръвта.

Всъщност едно изследване върху животни установи, че фуканите, извлечени от морски водорасли, предотвратяват съсирването на кръвта също толкова ефективно, колкото лекарство против съсирване.

7. Може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2 чрез подобряване на управлението на кръвната захар

Диабетът възниква, когато тялото ви не е в състояние да балансира нивата на кръвната ви захар с течение на времето.

Нещо повече, друго вещество в морските водорасли, наречено алгинат, предотвратява скокове на кръвната захар при животни, след като са били хранени с храна с високо съдържание на захар. Смята се, че алгинатът може да намали абсорбцията на захар в кръвния поток.

Няколко други проучвания върху животни съобщават за подобрен контрол на кръвната захар, когато екстракти от морски водорасли се добавят към диетата.

Възможни опасности от водорасли

Въпреки че морските водорасли се считат за здравословна храна, може да има някои потенциални опасности от консумацията на твърде много.

  • Излишък от йод

Морските водорасли могат да съдържат много голямо и потенциално опасно количество йод.

Високият прием на водорасли от японците може да е една от причините, поради която те имат най-високата продължителност на живота в света.

За щастие в азиатските култури морските водорасли обикновено се консумират с храни, които могат да попречат на усвояването на йод от щитовидната жлеза. Тези храни са известни като гойтрогени и се намират в храни като броколи, зеле и бок чой.

Освен това е важно да се отбележи, че морските водорасли са водоразтворими, което означава, че готвенето и обработката им могат да повлияят на съдържанието на йод в тях. Например, когато келп се вари в продължение на 15 минути, той може да загуби до 99% от съдържанието на йод.

11 от най-богатите на хранителни вещества храни, които можете да ядете

Ако смятате, че консумирате твърде много йод и изпитвате симптоми като подуване около областта на врата или колебания в теглото, намалете приема на богати на йод храни и говорете с Вашия лекар. Натоварване с тежък метал

Водораслите са все по-популярна съставка в кухните по целия свят.

Това е най-добрият хранителен източник на йод, който подпомага поддържането на щитовидната жлеза.

Въпреки това твърде много йод от водорасли може да навреди на функцията на щитовидната жлеза.

За оптимални ползи за здравето се насладете на тази древна съставка в редовни, но малки количества.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес