Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 скрити причини да сте непрекъснато уморени

16 април 2023, 15:00 часа

В повечето случаи причините за умората са банални: липса на витамини, липса на вода, изтощителни тренировки, строги диети, лош сън. Но понякога са сериозни заболявания.

1. Анемия

Изглеждате ли бледи и отпаднали? Чувствате се замаяни, особено когато трябва да се наведете или да се изправите бързо? Вероятно просто нямате достатъчно желязо, което е необходимо за доброто кръвообразуване.

Поради това всяка втора жена и всеки трети мъж у нас има желязодефицитна анемия. Най-често дефицитът на желязо се наблюдава при деца, бременни и кърмещи майки, възрастни хора, спортисти, вегетарианци, любители на строги диети, както и тези, които сами пушат много или са принудени да работят в задимена стая. В допълнение, желязото се изразходва активно по време на стрес и чести инфекции.

Коригирайте менюто. Основният доставчик на желязо е месото и черният дроб, а за усвояването му е необходим витамин С, съдържащ се в зеленчуците и плодовете. Не забравяйте добавките с желязо. Проблемът е, че този микроелемент се приема слабо от храната, особено от растителната храна.

Пролетна умора или депресия – ето как да ги различим

2. Диабет

Един от първите му симптоми може да бъде просто чувство на умора. Други ключови признаци включват непрекъсната жажда, чести позиви за уриниране, сънливост, замъглено зрение, настръхване, изтръпване на дланите и стъпалата, лошо зарастващи порязвания и ожулвания.

Какво да правя? При наличие на тези белези, потърсете Вашия лекар.

3. Болести на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза са важни на много жизнени процеси. Те действат върху метаболизма, отговарят за енергийния баланс, подпомагат сърдечната дейност, кръвоносните съдове, мозъка, нервната и репродуктивната системи. При добра дейност на щитовидната жлеза, теглото е нормално, настроението е отлично, ние сме весели и подвижни. Но щом тя е капризна, работата на целия организъм се нарушава. Най-често щитовидната жлеза не работи добре поради липсата на йод в организма.

Какво да правя? Ако има различни оплаквания от на пръв поглед несвързани заболявания, свържете се с ендокринолог и проверете щитовидната жлеза!

5 страхотни начина за преодоляване на умствената умора

4. Цьолиакия

Това е автоимунно заболяване, свързано с непоносимост към глутен. Глутенът е ценен растителен протеин, открит в зърната на пшеница, ръж, ечемик и вероятно овес. Някои хора не могат да понасят този протеин. Когато глутенът попадне в тялото на пациент с цьолиакия, стените на тънките черва се възпаляват и храносмилателната система не може нормално да се справи с усвояването на вещества, важни за растежа и развитието. Резултатът е сериозни здравословни проблеми. Симптомите на цьолиакия включват умора, раздразнителност, продължителна диария, метеоризъм, коремна болка, загуба на тегло и анемия.

Какво да правя? Диагностиката на заболяването включва няколко изследвания.

5. Депресия

Появява се не само депресия, но и чрез повишена умора, сънливост и слабост. При депресия човек се „затваря“ в себе си, става безразличен към всичко.

Какво да правя? Ако проблемът е отишъл далеч, е трудно да се направи без помощта на специалист.

6. Стрес

Продължителният стрес е инвалидизиращо състояние, което води до намалена работоспособност, безсъние, отслабен имунитет, главоболие от напрежение, хронична умора, депресия и много други проблеми.

Какво да правя?  Не забравяйте да облекчите напрежението, например във фитнеса или басейна.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес