Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 правила ще поддържат пералната ви машина в перфектно състояние

07 август 2024, 08:08 часа

Колкото по-дълго използвате вашата пералня, толкова по-вероятно е в барабана да се появят мухъл, плака и неприятни миризми. Всичко това може да причини повреда. Но да защитите оборудването си не е никак трудно.

Един от основните проблеми, с които се сблъскват много домакини, е неприятна миризма от барабана, както и мухъл, който постоянно се натрупва в машината. Всичко това не само влияе върху качеството на пране, но и провокира повреда на машината.

Има 6 важни правила, които ще ви помогнат да поддържате вашата перална машина в перфектно състояние в продължение на много години.

Още: Съвети за перфектно почистване на пералнята

  1. Оставяйте вратата отворена след всяко пране. Вътрешността на вашата пералня може да бъде доста топла и влажна – идеални условия за развитие на мухъл и плесен. Затова след всяко пране оставете вратата отворена за няколко часа: така барабанът ще изсъхне напълно и неприятната миризма няма да ви притеснява.
  2. Избършете вътрешната страна на вратата с кърпа. Това трябва да се прави след всяко измиване. Вода, сапун и остатъчна мръсотия, пясък и косми могат да се натрупат върху вратата и гуменото уплътнение. Всичко това води до растеж на гъбички и повреди в бъдеще.
  3. Почистете и проверете филтрите. Това трябва да се прави веднъж на няколко месеца. Това е мястото, където първо може да се появи мухъл, както и мъх от дрехи и други отпадъци. Ако не знаете как да почистите правилно филтъра, вижте инструкциите или се обадете на техник - във всеки случай ще бъде по-евтино от поправката на счупена машина по-късно.
  4. Не оставяйте мокри дрехи в барабана. Не трябва да хвърляте мокри бански костюми и кърпи в машината и да включите прането едва след няколко часа. Освен това, незабавно отстранете изпраните дрехи: по-малко влага в барабана означава по-малък шанс за мухъл.
  5. Почистете машината със специални продукти. Продават се в магазините и ви спасяват от котлен камък и щети. Включете пералнята в режим на горещо пране, като добавите към нея чаша бял оцет за премахване на неприятните миризми от барабана.
  6. Не прекалявайте с праховете и геловете. Когато има твърде много от тях, пералнята не може да изпере всичко напълно. В резултат на това прането и дрехите ще миришат силно на прах, по тях ще се появят бели петна, а остатъците ще се утаят върху барабана и гуменото уплътнение около вратата. Затова винаги следвайте инструкциите на опаковката.

Още: Кои дрехи трябва да се перат на 90 градуса?

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес