Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 важни неща, за които трябва да внимавате, когато купувате пилешко месо

03 юни 2024, 15:42 часа

Пилешкото месо го ядем много често и тъй като го купуваме предимно от супермаркетите, не е необичайно понякога да бъдем неприятно изненадани от миризмата или дори по-лошо от вкуса на развалено месо.

Освен че е неприятно преживяване, то потенциално може да причини инфекции и болести, така че разпознаването на развалено пиле е дори по-важно, отколкото изглежда.

Вижте още: Учени: Портокаловата кора е много полезна за сърдечното здраве

Преди да отворите опакованите пилешки парчета, не забравяйте да проверите срока на годност, отпечатан върху него, ако е изтекъл или предстои да изтече, поискайте по-свежа опаковка. Ако не приготвяте пилето веднага, замразете го, за да не се развали.

Има няколко сигурни признака за развалено месо, които можете лесно да забележите, а ако все още не сте сигурни, не рискувайте и изхвърлете съмнителното пилешко месо. За да разпознаете развалено месо е достатъчно да обърнете внимание на тези три неща.

Цвят

Прясното пиле е светлорозово с бяла мазнина. Леко обезцветяване е нормално поради протеинови реакции, но по месото не трябва да има нищо сиво, зелено или жълто. След термична обработка месото не трябва да е розово.

Миризма

Разваленото пилешко месо излъчва неприятна миризма, тоест смърди, защото е развалено. И нещо много важно – не мийте гнилото пиле, а го изхвърлете!

Вижте още: 18 храни, които трябва да ядете, когато ви се гади

Текстура

Хвърля се и лигавото и лепкаво пиле. Прясното сурово пиле винаги е лъскаво и стегнато, така че не яжте и прекалено меко месо.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес