Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 лесни нчина да облекчим уморените крака след дълга разходка

13 юни 2024, 12:00 часа
Реклама

Какво трябва да направите, ако по време на дълги разходки из града или сред природата краката ви се уморяват и се появява дискомфорт в мускулите и краката?

Какви обувки е по-добре да не носите през лятото?

В случай на уморени крака най-добрата превантивна мярка е изборът на обувки. Това могат да бъдат маратонки, ботуши или сандали, основното е те да не търкат, да не смачкват пръстите и краката и да са удобни.

Обувките трябва да са дишащи, да имат добра опора на свода, гъвкави подметки и не прекалено твърди пети.

Не трябва да избирате обувки с равни подметки, като маратонки или балетни обувки. Ходилото в тях губи опората на естествената си извивка и престава да изпълнява амортисьорна функция. Това увеличава натоварването на ставите и в дългосрочен план може да доведе до развитие на плоскостъпие.

Краката ви са уморени? 5 начина, които определено ще ви помогнат

Облекчаване на умората от краката: три прости упражнения

След дълга разходка краката ви могат да се уморят дори в най-удобните обувки. Три прости упражнения могат да ви помогнат да се възстановите.

Завъртете

Това упражнение е добре известно на мнозина от уроците по физическо възпитание в училище. В изправено положение трябва да изпънете единия крак напред и просто да завъртите крака си. Първо - 10 пъти навън, след това - 10 пъти навътре. Такива движения ще помогнат за освобождаване на глезенната става и облекчаване на напрежението от нея.

Издърпваме чорапа към себе си...

Чувството на умора след дълги разходки се натрупва не само в стъпалата, но и в областта на подбедрицата. Важно е да се обърне специално внимание на тази област. Изпънете крака си напред и дръпнете пръста на крака към себе си. Силата на опън трябва да е малка, за да усетите само леко разтягане на тъканите в областта на прасеца. Това разтягане отнема от 30 секунди до една минута.

Съвети за премахване на умората в краката

...и от себе си

В допълнение към мускулите на прасеца е необходимо да разтегнете предната повърхност на подбедрицата. За да направите това, отново издърпваме пръста на крака от същата позиция, но този път далеч от себе си. Бавно, но сигурно, така че тъканта да се разтяга като дъвка – докато усетим приятно отпускане. Това са още 30 секунди.

Защо ме болят краката от ходене?

Умората в краката често се причинява от дисбаланс в тялото поради напрежението на фасциалните тъкани към областта на минали наранявания. Натоварването на краката, включително при ходене, може да се увеличи и от възпаление в корема или гърдите.

Друга възможна причина е нарушение на траекторията на биомеханиката на движение на ставите на краката след предишни наранявания. Дори само едно усукано стъпало може да наруши връзката на костите в ставите на стъпалото, глезена или коляното. В резултат на това възниква претоварване както в увредената зона, така и в съседните стави на крака. Така че проблемът може да е в съвсем различни части на тялото, така че честата умора и липсата на лекота в краката може да изискват отделна диагностика и лечение, включително с помощта на квалифициран остеопат.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес