Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 неща, които ВСИЧКИ собственици на алуминиева дограма трябва да знаят

25 април 2021, 06:40 часа

Мнозина оцениха по достойнство алуминиевата дограма, още едно предимство на тези прозорци е простотата в грижата за тях. Не е необходимо алумининият да се шкури, нито боядисва. Но е вярно, че трябва да се извършват други процедури, за които монтажниците премълчават доста често.

1. Ежегодно смазване

Механизмът трябва да се смазва веднъж годишно с машинно или силиконово масло.

Първото правило, което всеки трябва да знае, е, че механизмът на прозореца, както всеки друг, се нуждае от смазка.

Ако пренебрегнете този факт, последиците ще бъдат тъжни: рано или късно прозорецът ще стане неизползваем и ще спре да се затваря.

За да го поправите, трябва да се обадите на специалист: в най-добрия случай ще замени отделни части, в най-лошия случай – целия механизъм.

Причината, поради която механизмът за затваряне спира да работи правилно, е фактът, че с течение на времето се натрупва слой мръсотия и фабричната смазка се отмива.

Mонтажниците на дограма забравят да ви кажат как ПРАВИЛНО да поддържате прозорците си

Първият сигнал, че скоро ще се наложи ремонт, е неприятният скърцащ звук при затваряне и отваряне на прозореца.

За смазване можете да използвате машинно или силиконово масло. Всички битови заместители (слънчогледово масло, гел за обувки, вазелин и др.) са забранени, тъй като бързо изсъхват и унищожават механизма.

Достатъчно е да смазвате механизма веднъж годишно и всичко ще бъде наред.

2. Летен и зимен режим

Малко хора знаят, че разработчиците са осигурили летен и зимен режим на работа на прозорците. През студения сезон те трябва да се затворят по-плътно.

За да постигнете това, трябва да приведете палчето (изпъкналостта на рамката под формата на цилиндър) от вертикалното към хоризонталното положение.

Най-често този цилиндър не е във вертикално положение.

Ако направите паралел с циферблата, той е подобен на часовниковата стрелка, сочейки 3 часа. В този случай цилиндърът трябва да се завърти до 9 часа.

Необходимо е да промените позицията на всички палчета. Най-лесно е да го направите с помощта на клещи (стандартни цилиндрични палчета) или шестоъгълник.

Веднага след като приведете прозорците в правилния режим, ще почувствате, че са започнали да запазват топлината по-добре.

Палчето указва летен и зимен режим. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес