Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

13 неподозирани хобита, които спират стареенето на мозъка

30 май 2024, 14:48 часа
Реклама

Това са 13-те най-интересни и полезни хобита за развитието на мозъка. Изберете едно или повече от тях и им отделяйте поне половин час на ден.

Също като нашето тяло, мозъкът е подложен на стареене. Не всеки успява да съхрани своята памет, бистър ум и интелигентност в напреднала възраст. Дори здравите възрастни изпитват естествен спад в когнитивната функция. Въпреки това невролозите са убедени, че ако се храните правилно, водите активен начин на живот и отделяте време за определени дейности, които развиват мозъка ви, ще бъдете по-съхранени психически в напреднала възраст от всички останали.

Вижте още: 3 лесни трика, с които да отслабнете до лятото

Ето 13 от най-интересните и полезни хобита за развитието на мозъка. Изберете едно или повече от тях и им отделяйте поне половин час на ден.

1. Медитация

Медитацията помага за намаляване на нивата на стрес, кръвното налягане, укрепва имунната система и подобрява концентрацията. Само 10 минути пълна релаксация ще ви заредят с отлично настроение и ще помогнат на мозъка ви да работи по-добре.

2. Градинарство

Градинарството е изненадващо добро хоби за мозъка:

- намаляване на нивото на кортизола - хормона на стреса

- изпълва се с позитивизъм

- извършвате физическа работа

- намалява риска от деменция с 36%

- прекарвате време на открито.

3. Готвене

Изследванията показват, че хората, които готвят у дома, живеят по-здравословно като цяло. Освен това те имат възможност да избират най-здравословните храни и да се наслаждават на процеса на готвене, което има благотворен ефект върху мозъка.

4. Четене

Четенето тренира ума да се фокусира, разширява речниковия запас, развива въображението, аналитичните умения и прави мозъка по-активен. Освен това четенето е един от най-добрите начини за борба със стреса (нивата на стрес намаляват с 69%).

5. Свирене на музикален инструмент

Свиренето на музикален инструмент насърчава когнитивното развитие, подобрява координацията и фината моторика. Свиренето на музикален инструмент повишава коефициента на интелигентност както на децата, така и на възрастните.

6. Игра на шах

По време на играта се развиват и двете полукълба на мозъка, подобрява се паметта и стратегическото мислене.

7. Танци

Танците са не само страхотно физическо упражнение, което намалява нивата на стрес и повишава нивата на серотонин. Танцуването е начин да станете по-умни, защото активно използвате различни области на мозъка, за да запомните и възпроизведете различни комбинации от движения.

Вижте още: Полезни ли са презрелите банани с тъмни петна

8. Отборни спортове

Играта в отбор предлага много предимства: мобилност, нови приятели и комуникация. Изследванията показват, че липсата на комуникация се отразява негативно както на мозъка, така и на общото здраве. Ето защо баскетболът, футболът, волейболът и други отборни спортове ще бъдат чудесен начин да прекарате времето си продуктивно.

9. Бойни изкуства

В допълнение към очевидните ползи от способността да отстоявате себе си, бойните изкуства са чудесни за развитието на мозъка, повишават способността ви да се концентрирате, поддържате баланс и постигате единство между ума и тялото.

10. Плетене

Експертите казват, че плетенето е чудесен начин за борба с безпокойството, депресията и хроничната болка. Ползите от работата с ръцете ви могат да бъдат сравнени с ефектите от медитацията.

11. Писане

Водете дневник или бележник, в който записвате вашите мисли, идеи, цели и т.н. Това помага за решаването на много проблеми и служи като вид механизъм за освобождаване от стреса.

12. Езиково обучение

Изучаването на чужд език ще ви направи по-умни. Освен това ще можете да общувате с чужденци, опознавайки тяхната култура. Всичко това помага за намаляване на риска от деменция.

13. Смях

В допълнение към горното, смехът, който се нарича активна медитация, е отлично лекарство за мозъка и цялото тяло. Което и мозъчно хоби да изберете, смехът винаги е чудесно допълнение към всяка дейност - той ще ви помогне да се освободите от стреса и да се отпуснете.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес