Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 ползи за здравето от ядките макадамия

10 юни 2024, 12:37 часа

Ядките макадамия често са наричани „царицата на ядките“ заради изобилието от мононенаситени мазнини, които могат да регулират апетита и да подпомагат здравословното функциониране на червата. Въпреки многобройните ползи от ядките макадамия, те не винаги са получавали вниманието, което заслужават в нашето хранене.

Тези кремообразни и маслени ядки могат да се ползват по толкова много начини - като закуска, при печене или като съставка в любимите ви ястия. Това, което ги прави уникални, е високото им съдържание на мазнини, но те са предимно от добрия вид здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Не само това, ядките макадамия носят и фибри, протеини и важни минерали. Нека разгледаме по-отблизо всички невероятни ползи за здравето от ядките макадамия.

Ползи за здравето от ядките макадамия

1. Подобряват здравето на сърцето

Ядките макадамия са полезни за сърцето, тъй като имат високо съдържание на мононенаситени мазнини, което се свързва с по-добро здраве на сърцето и по-нисък риск от инсулт и инфаркт. Проучванията показват, че диета, богата на ядки макадамия, може да намали нивата на холестерола толкова, колкото здравословната за сърцето диета с ниско съдържание на мазнини.

10 невероятни ползи за здравето от ядките макадамия

2. Могат да подобрят нивата на кръвната захар

Ако имате диабет, ядките макадамия могат да ви помогнат. Канадско проучване установи, че дървесните ядки, включително ядките макадамия, могат да подобрят контрола на кръвната захар при хора с диабет тип 2.  Уникалните хранителни вещества и биоактивни съединения в ядките макадамия работят заедно, за да противодействат на последиците от диабета и да подобрят нивата на кръвната захар.

Ядките макадамия са добра нисковъглехидратна здравословна закуска за сърцето.

3. Могат да подпомогнат загубата на тегло

Изненадващо е, че въпреки високото си съдържание на калории, ядките макадамия могат да помогнат за отслабването. Те съдържат протеини и фибри, които намаляват глада и ви карат да се чувствате сити. Палмитолеиновата мастна киселина в ядките макадамия може също така да предпазва от нежелано наддаване на тегло.

4. Могат да подобрят здравето на червата

Фибрите в ядките макадамия са полезни за червата и цялостното здраве на храносмилателната система.Ядките макадамия се считат за ядки с ниско съдържание на фодмап, но само ако ги консумирате на малки порции. По принцип не трябва да се приемат повече от 20 ядки макадамия на порция, или около 50 грама. Те също така са много добър източник на фибри и протеини. Подобно на повечето ядки, ядките макадамия имат разтворими фибри, които действат като пребиотик, подхранвайки полезните чревни бактерии. Тези добри бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини, които намаляват възпаленията и предпазват от чревни заболявания.

5. Могат да подобрят здравето на мозъка

Яденето на ядки макадамия е полезно и за здравето на мозъка. Те са свързани с по-нисък риск от неврологични заболявания, а олеиновата киселина в ядките може да помогне за предотвратяване на мозъчен инсулт. По същия начин други хранителни вещества като мед, витамин В1, манган и магнезий подпомагат производството на здравословни невротрансмитери. Омега-9 мастната киселина в ядките макадамия може да подобри настроението, да подобри паметта и дори да помогне при лечението на болестта на Алцхаймер.

Макадамия - ползите, за които може би не знаете

6. Подхранват кожата

Ядките макадамия са богати на токотриеноли и сквален - мощни съединения, които предпазват кожата от вредното въздействие на слънчевата светлина. Когато използвате масло от ядки макадамия, ще изпитате ползите от есенциалните мастни киселини като палмитолеиновата киселина, които предотвратяват дехидратацията на кожата и подпомагат заздравяването и подмладяването ѝ. Също така, прилагането на масло от ядки макадамия може да подобри здравето на кожата с напредването на възрастта.

7. Намаляват риска от метаболитен синдром

Метаболитният синдром е съвкупност от рискови фактори като високо кръвно налягане и мазнини, водещи до коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет тип 2. Той може да бъде намален с ядките макадамия в балансираната ви диета. Проучванията показват, че тези ядки могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и да предпазят от диабет тип 2, а също така могат да помогнат за превенцията на сърдечносъдови заболявания.

8. Зареждат ви с антиоксиданти

Ядките макадамия са пълни с антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане и да увеличат риска от заболявания като диабет, Алцхаймер и сърдечни болести. Високото им съдържание на флавоноиди допълнително допринася за намаляване на възпаленията и нивата на холестерола.

9. Потенциални противоракови свойства

Макар че изследванията по този въпрос са ограничени, неофициални данни сочат, че ядките макадамия могат да подпомогнат лечението и превенцията на рака. Флавоноидите и токотриенолите, открити в тези ядки, са показали обещаващи резултати в борбата с раковите клетки в научни изследвания. Като предпазна мярка е най-добре да се консултирате с лекар, преди да включите ядки макадамия в диетата си, за да намалите риска от рак.

10. Могат да помогнат при възпаление

Ядките макадамия могат да бъдат чудесен съюзник срещу възпаленията, които са свързани със сърдечните заболявания. Проучванията показват, че те имат противовъзпалителни свойства и дори маслото от ядки макадамия е показало обещаващи резултати при лечението на възпаления при мишки. Тези ядки са богати на алфа-линоленова киселина - омега-3 мастна киселина, която се бори с възпаленията и може да помогне за предотвратяване на артрита. Освен това съдържанието на манган в тях също помага за здравето на костите. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес