Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-умните градове в света. Къде се нарежда София?

21 май 2024, 17:04 часа
Реклама

Най-умният град на света за пета поредна година е Цюрих. Най-голямото населено място в Швейцария отново оглавява престижната класацията на Международния институт за развитие на управлението (IMD). Тя изследва 142 градове на базата на икономически и технологичен напредък и фактори като устойчивост, приобщаване и пригодност за живеене.

От новаторски интелигентни мрежи и футуристично 3D градско картографиране до устойчиви енергийни решения и безпроблемен обществен транспорт, Цюрих остава в челните редици на цифровата трансформация на градовете, определяйки нов стандарт за градски живот.

ОЩЕ: Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Но швейцарският град не е просто световен център на иновациите. Той се класира високо и като един от най-красивите градове в света.

Красотата на Цюрих

Цюрих, Швейцария

Снимка: iStock 

Заобиколен от зашеметяваща планинска панорама, великолепни езера и спокойни реки, Цюрих има изобилие от природни, исторически и културни забележителности. В сърцето му се намира старият град Altstadt – с неговите калдъръмени алеи, уютни барове, луксозни бутици и средновековни катедрали.

Градът също разполага с над 70 парка и градини и впечатляващите 150 галерии и музея, включително известния Kunsthaus Zurich и Швейцарския национален музей. За да оцените истински великолепието на Цюрих, трябва да се разходите по река Лимат, да се впуснете в живописно пътешествие с лодка през Цюрихското езеро или да се изкачите на връх Уетлиберг за невероятна гледка към града.

ОЩЕ: Най-приятно ухаещите градове в Европа: Класация

Кулинарните ентусиасти могат да се насладят на оживената гастрономическа сцена на Цюрих, която включва традиционни кафенета и повече от дузина ресторанти със звезди Мишлен. Отдайте се на декадентски швейцарски шоколад в Lindt Home of Chocolate или на апетитно фондю в швейцарския ресторант Chuchi в хотел Adler.

Безупречен набор от луксозни хотели красят града – от наскоро открития Mandarin Oriental Savoy, който се помещава в исторически имот на известния Paradeplatz, до Dolder Grand. Това е величествен замък хотел, кацнал на върха на хълма Adlisberg, украсен с над 100 произведения на изкуството.

Осло, Норвегия

Снимка: iStock

Топ 10

След Цюрих в класацията на най-умните градове на света се нареждат норвежката столица Осло и Канбера в Австралия.

Не е изненада, че три от десетте най-добри града в списъка са в Швейцария, като Женева е на 4-о място, а Лозана е на 7-о място. Останалите градове в Топ 10 са Сингапур, Копенхаген, Лондон, Хелзинки, Финландия и Абу Даби.

ОЩЕ: Топ 10 най-популярни туристически дестинации това лято: Класация на Mastercard

На кое място е София?

През 2024 г. София се класира на 113 позиция в класацията. Спадът ѝ спрямо 2023 г. е с две места, а спрямо 2021 с цели десет, когато заема 103 позиция в света. През 2020 г. пък е на 87-о място в подреждането.

На 96 позиция през 2024 г. се нарежда столицата на Турция – Анкара, а Истанбул се класира на 110-о място. Под №100 е румънската столица Букурещ, а 102-а е хърватската Загреб. На 120 място пък се нарежда – Атина.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес