Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Година след взрива в Челопечене нямат информация за складовете

23 март 2015, 19:40 часа • 11605 прочитания

Година след взривовете в Челопечене, никой не ме е уведомявал какви проверки са правени и какво е състоянието на складовете, за които отговорност носи Министерство на отбраната. Това каза Ивайло Панев, кмет на район Кремиковци в Столична община във връзка със случилото се в Иганово и състоянието на складовете в района на Челепочене, където през 2008 г. също се случи инцидент в поделение 18 250 край София.

„След взривовете имаше много разпилени снаряди на територията, извън поделението и военните редовно ме уведомяваха къде са претърсвали и какво са направили. Тази процедура траеше повече от година. От тогава несетне, аз нямам информация какво става в поделението”, посочи Панев пред Агенция „Фокус”.

По думите му цялата документация, която е била подготвена е изпратена в Комисията по бедствия и аварии за финансиране. „Дадохме възможност на хората, всеки си получи стойността на щетите. Дадохме на всеки от тях да си възстанови”, заяви Ивайло Панев.

„Парадоксалното беше, че една не малка част от хората, въпреки че бяха с описани щети, ги уведомихме писмено на какво могат да разчитат, не се появиха да си получат парите и се наложи на края на годината да ги върнем в бюджета. Два пъти им напомняхме, но това си е тяхно решение”, допълни още той. По думите му не са имали проблеми, скандали или недоволство с хората, от това че не им е платено”, каза още той.

Нямаме притеснения, възможно е част от хората да са притеснени на фона на това, което стана в страната. За нас засега няма притеснения - да не предизвикваме съдбата. Това каза кметът на Костенец Радостин Радев, където през 2014 г. също имаше взрив, какъвто се случи в село Иганово. Тогава в Костенец пострадаха 10 души.

На въпрос в какво състояние са в момента складовете, Радев отговори: „Надявам се, че са в добро състояние. Скоро не съм им правил проверка след случилото се миналата година”, заяви Радев. Той каза още, че утилизацията на боеприпаси е много проблемна дейност. „Надяваме се това нещо да приключи, ако не приключи ще вървим към инициатива за затваряне. Животът и здравето на хората са по-важни от всичко останало”, категоричен бе Радев.

Sportline.bg
Sportline.bg Отговорен редактор
Новините днес