Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Заради безводието": Над 70 000 литра вода са доставени от Държавния резерв

27 август 2024, 07:46 часа • 495 прочитания

Държавният резерв доставя вода на хората, като от началото на 2024 г. са доставени над 77 000 литра вода за справяне с безводието. Toва заяви пред БНТ Асен Асенов, временно изпълняващият длъжността председател на Държавния резерв. 

Още: След сушата: Водата в язовирите намалява, но не критично

Агенцията поддържа достатъчно резерв от вода, складовете са разположени в цялата страна и за ден-два са до хората. Място за притеснение няма, увери Асен Асенов. 

Как се разпределя водата в общините?

Отговорност на кмета на общината или населенето място е отговорност как ще разпредели раздаването на войната. 

По думите му последните години са били доста по-сухи заради по-топлото време, но Държавният резерв се старае да помогне на хората заради безводието. 

Проведени са и редица срещи с областните управители в страната затова как хората могат да разчитат на помощ и нужда. При обявено бедствено положение е необходимо общините да се обърнат с писмо към Държавния резерв за помощ за вода, уточни Асен Асенов. 

Още: Главчев разпореди на петима министри да изготвят спешни мерки срещу безводието

Помощта за Украйна от Държавния резерв

От началото на войната в Украйна агенцията е предоставила помощ за около милион и половина лева. Помощта е съдържала вода, храна, лекарства, медикаменти и материали, които да помогнат за преодоляване на хуманитарната криза в Украйна. Държавният резерв работи не само с МВР за оказване на помощ извън страната. 

Още: Ремонт и строителство на нови водоеми: Държавата обяви мерки срещу безводието

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес