Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна свещеният месец за мюсюлманите

10 юли 2013, 10:10 часа • 16453 прочитания

Мюсюлманският свят започна да отброява свещения месец рамазан байрам, предаде БГНЕС.

Появяването на небето на тънкия сърп на новата Луна бе отбелязано от саудитските звездобройци във вторник. С това започват постите за жителите на кралството, както и в Египет, Йордания, Палестина, ОАЕ, Бахрейн, Ливан, Алжир, Мароко, пише ИТАР-ТАСС.

В следващите 30 дни на мюсюлманите в светлата част на денонощието предстои пълно въздържание от приемането на храна и течности, както и от пушене и секс. Със залеза на слънцето въздържанието се сменя с "ифтар" – захранване с мляко, ядки и мед и нощен празник, докато не изгрее зората, с обилни трапези, вкусни ястия и неизменните за това време телевизионни сериали, чиито премиери традиционно се правят по време на рамазан байрама.

Една от петте заповеди на исляма предписва на мюсюлманите да прекарват времето в молитви, четене на Корана, раздаване на милостиня на бедните и трапези за тях направо на улиците.

В Египет, вече уморени от нестабилността, политическите бури и сътресения, много се надяват, че този рамазан ще донесе мир и спокойствие, както и че ще премине без насилия и сблъсъци. Според историята дори войни са се спирали по време на поста. Приема се, че по време на рамазана Аллах взема решения за съдбата на хората. И затова именно по това време е важно да се спазва твърдо поведение, според заповедите на исляма. По време на постите трябва да се забравят всички разправии и караници, враговете трябва да оставят оръжието, приятелите трябва да покажат щедрост и дружелюбие без да се скъпят да нагостят всички, без да забравят безимотните.

В Египет министърът на отбраната в специално обръщение към нацията поздрави египтяните с настъпващия празник и ги увери, че армията "ще запази мира и обществения ред на всяка цена, ще защитава и занапред правата на народа".

"Всички ние сме длъжни да се придържаме към традициите на свещения рамазан", каза генералът.

На хората много им се иска в тези дни да вярват в доброто и затова те с радост си спомнят думите на известна астроложка, която още преди няколко месеца предсказа, че в рамазана Египет ще влезе без сваления от военните ислямистки президент Морси. Според нейните предвиждания в Страната на пирамидите скоро всичко ще бъде много добре "само трябва да се потърпи още няколко месеца"."Египтяните ще изтръгнат корена на злото и на нашата земя ще се възстановят мирът и спокойствието", каза тя.

Въпреки строгите предписания рамазанът е най-обичаният празник в арабските страни. Няколко дни преди неговото начало улиците бяха украсени с гирлянди, на фасадите изгряха неонови звезди и светодиодни полумесеци. Непроменим символ на празника в Египет са фенерите с най-различни размери, които са поставяни при входовете на домовете или се окачват на най-видното място.

Фенерите тази година са в дисонанс с армейските постове, затворените улици и булеварди, бронирани военни коли и бодливата тел в цялата столица.

Но египтяните украсяват живота си и в дни на житейски несгоди. Особено по време на празници.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес