Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво да внимават родителите, когато купуват училищни пособия?

12 септември 2024, 11:01 часа • 402 прочитания

При покупката на училищни принадлежности родителите на учениците от първите класове да избягват стоки с необичаен външен вид и особено такива, които имитират различни храни. Това препоръча основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

За какво да се внимава?

Тя даде пример с течни лепила във вид на плодови сокове или млека, гумички с форма и аромат на плодове и обясни, че такъв вид изделия са забранени. Желанието на търговците обаче да се отличат с оригиналност и да реализират повече продажби води до предлагането и на такива артикули.

ОЩЕ: За какво да внимават родителите при покупка на дрехи за ученика?

В ефира на Euronews Bulgaria експертът препоръча при подписването на декларации за съгласие за обработването на личните данни на детето от училището, езикови центрове и школи по интереси родителите внимателно да се запознаят със съдържанието на документа преди да положат подписа си.

„Освен данни от т. нар. обща категория като име, адрес, телефон, електронна поща и др., има и специална категория – те са свързани със здравословното състояние на детето, например. Родителите имат право да решат кои точно лични данни да предоставят за обработване и точно за какви цели. Важно е да имат предвид, че когато разрешат децата им да участват в снимки и видеа, които да се публикуват на сайт или в социалните мрежи, те могат да издадат и от т. нар. специални данни – например, някакъв вид увреждания. При неправомерно обработване на данните могат да сезират Комисията за защита на личните данни“, обясни тя.

ОЩЕ: Какво да правим, ако си купим дефектна стока?

Ако родителите не успеят да се справят с осигуряването на необходимите средства за пазара за новата учебна година и решат да изтеглят заем, най-добре е да се обърнат към банкова институция, а не към фирма за бързи кредити. В случай че прибегнат до бърз заем, да проверят в регистъра на БНБ няколко избрани фирми, за да се уверят, че са легални. След това да поискат от тях попълнен Стандартен европейски формуляр, в който са посочени отпусканите средства, лихвата и годишния лихвен процент (ГПР) – именно по него те могат за разберат колко ще им струва заемът и да сравнят различните предложения. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес