Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все повече работници в България загиват при нелепи и предотвратими злополуки

14 юли 2017, 17:09 часа • 1553 прочитания

Работници в България загиват от нелепи трудови инциденти, като голяма част от злополуките е можело да бъдат предотвратени. За това алармираха от Главна инспекция по труда.

През първите шест месеца на годината са станали 1089 злополуки или средно по 6 на ден. И макар че броят им намалява с 1.6%, смъртните случаи са повече - 31 през първото шестмесечие на 2017 г. при 27 през същия период на миналата.

Резултатите от контрола на институциите показват, че много често мерките за безопасност са разписани в програма, но не се изпълняват веднага, а се отлагат във времето или изобщо не се изпълняват, което води до тежки инциденти.

Най-често до смърт на работното място води „притискане, премазване, смачкване“. До подобни инциденти се стига, когато опасната зона не е добре обезопасена, достъпът до нея не е ограничен и в нея попадат работници или служители, заети с други дейности.

При подобна ситуация в София загина служител на една фирма, след като влезе в помещение, в което се режат тръби от работници на друг работодател, и беше ударен фатално от отрязана тръба. За предотвратяване на злополуката е било необходимо само ограничаване на достъпа до входа на помещението по време на дейността по рязането, както и съгласуване на мерките за безопасност между различни работодатели.

В дърводобива премазването от отрязани дървета е най-честата причина за смърт, която може да бъде предотвратена, ако се предприемат мерки работещи да не попадат в обсега на падане на отрязаното дърво.

Втората причина за тежкия травматизъм е падане от височина. Всяка от тези злополуки би била предотвратена, ако обектите се обезопасяват според законодателните изисквания, както и ако се използват личните предпазни средства. В същото време, все още при проверките на строителните обекти най-честото нарушение е необезопасяването на конструктивните отвори на строежите – стълбищни площадки, тераси, прозорци и т.н., както и използването на необезопасени скелета, което повишава риска от падане. Има случаи, макар и вече по-рядко, в които работодателите не осигуряват изобщо лични предпазни средства. По-често се установява, че същите не се използват от работещите.

Поражение от електрически ток е третата причина за смърт на работното място. Най-често се установява, че квалифицирани работници започват работа по ел. инсталации без преди това да е изключено напрежението или без да е извършена проверка за отсъствие на напрежение по съоръжението.

Икономическите дейности, генерирали най-много смъртни злополуки в разглеждания период, са: „Строителство“, „Горско стопанство“, „Растениевъдство, животновъдство и лов; спомагателни дейности“; „Сухопътен транспорт“; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ и „Търговия на едро, без търговията с автомобили и мотоциклети“; „Добив на метални руди“ и т.н.

Още подробности за трудовите злополуки в България и превенцията им прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес