Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Миленски: Време е да говорим за българската отбрана и армия (ВИДЕО)

10 септември 2024, 17:35 часа • 592 прочитания

„За отбраната и за армията в България сме свикнали да чуваме 2-3 пъти през годината. На 6 май, когато Българската армия отбелязва тържествено своя празник – Гергьовден, Денят на храбростта. Тогава мнозина имат очаквания за военен парад в София, където да видят маршируващи войници, дефилираща тежка бойна техника, а над главите им с гръм да прелетят няколко самолета и хеликоптера. Пролетта в разгара си, приповдигнато настроение и усмихнати лица. Разбира се, очакват и слова от политици и управници, които, ако някой слуша, на следващия ден забравя.

Вторият път за армията ни може би ще чуете на Богоявление, когато някой висш православен духовник е поканен да благослови и поръси със светена вода бойни знамена на армията ни; или пък ще чуете на Архангелова задушница, когато армията почита паметта на падналите в битка за отечеството или загинали при изпълнение на воинския си дълг.

И трети път у нас за отбраната се говори, когато се случи, или нещо трагично, или нещо скандално, в което директно или индиректно, е замесена Българската армия. Дали паднал самолет и загинал пилот, или пък някоя неясна ситуация с обществени поръчки на бойна техника или други покупки за армията, където политически лица се замерят с недоказани обвинения в злоупотреби, или в некомпетентност, или в умишлено насочване на обществени поръчки към предпочитани от тях фирми или държави. Още: Олена Коцева: Ще арестува ли България Путин, ако той дойде на посещение? (ВИДЕО)

Разбира се, понякога ще чуете, че армията е оказала помощ на населението при гасене на пожар, или за спасяване на родилка в двуметровите снежни преспи на Добруджа, или пък самолет на военновъздушните сили е превозил човешки орган за спешна трансплантация…

Но от всичко това, какво всъщност научава или разбира за отбраната българският гражданин - този, който плаща от джоба си за да я има Българската армия? Плаща от джоба си за да е способна тази армия да воюва в съвременната война и най-важното – да може да побеждава! Може ли обикновеният човек да разбере какво се случва вътре в армията? Правилно ли е организирана? Добре ли функционира? Добро оръжие ли има? Какви са хората с пагони? Мотивирани ли са? И готови ли са да се бият и да победят всеки враг? А кой днес е враг? И защо?“, казва авторът и водещ на новата рубрика, която стартира днес „Видимо и невидимо: Отбраната отвътре“ о.р. полк. Владимир Миленски. Още: Красимир Симеонов за соцреализма: Защо ни заливаха с тази помия денонощно? (ВИДЕО)

Журналистът Калин Манолов, гост в първото издание на предаването, споделя: „Българското общество не е научено да задава въпроси изобщо, и това разбира се е следствие от половинвековния комунизъм и народопсихология, на безразличие и незаинтересованост, освен затворения характер на армията. Но тези въпроси трябва да се задават, и за армията изобщо трябва да се говори.“ Според него основните причини, които предполагат нуждата от разговор на тези теми са: да има информация, прозрачност и обществен контрол.

Целият разговор на о.р. полк. Владимир Миленски и Калин Манолов гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес