Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вече има обучен в САЩ първи български пилот - водач на група F-16

27 юни 2024, 15:08 часа
Реклама

Капитан Александър Велинов успешно завърши обучението си за водач на група F-16 (Flight Lead Upgrade Course) в Тусон (Аризона, САЩ).

Той беше включен в първата група от четиримата български пилоти, които заминаха през лятото на 2020 г. за обучение в Щатите за усвояване на новата оръжейна платформа F-16. Тяхното обучение стартира в съответствие с международния договор между правителствата на България и САЩ от първия етап на инвестиционния проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ (BU-D-SAB).

Капитан Велинов е първият български пилот, завършил обучение за усвояване на F-16 и покрил всички необходими изисквания на различните курсове на ВВС на САЩ - на самолети T-6, T-38 и F-16, обявиха от Министерството на отбраната.

Още: Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

Официалната церемония по връчването на сертификата се проведе на 21 юни в Тусон.

До пристигане на самолетите F-16 Block 70 в България той ще продължава да поддържа в САЩ летателната си подготовка по отделен график.

Снимка: Локхийд Мартин

Кога идват F-16 Block 70?

Първите осем изтребителя F-16 Block 70, поръчани от САЩ, ще пристигнат в България до края на следващата година - 2025, каза през април служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Още: Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло у нас

България поръча от САЩ общо 16 изтребителя F-16 Block 70. Най-напред бяха поръчани 8. През ноември 2022 г. парламентът одобри закупуването на още 8 самолета от Щатите и така нашите ВВС ще разполагат с една пълна ескадрила. Другите 8 машини се очаква да пристигнат у нас през 2027 г. - според различни съобщения от последните месеци.

Към момента в различни етапи на производство се намират 6 от изтребителите, предназначени за България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика. Първите два са F-16C Block 70 и F-16D Block 70. Те ще бъдат ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на ВВС в САЩ.

Още: Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес