Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС отхвърли жалбата на Тодорова

18 юли 2012, 18:46 часа • 6802 прочитания

Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на Мирослава Тодорова. Жалбата бе по повод дисциплинарното й уволнение от страна на ВСС.

В обосновката на решението си в производството на състава на ВАС пише: "В конкретната хипотеза законодателят е преценил, че при налагане на дисциплинарно наказание на действащ магистрат по чл. 320, ал. 3 от ЗСВ е налице обстоятелство по чл. 60, ал. 1 от АПК, което налага да се допусне предварително изпълнение на тази категория индивидуални административни актове със закона. В подобна хипотеза изпълнението на акта може да бъде спряно само, ако той може да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда - чл. 166, ал. 4 във връзка с ал.2 от АПК. Тежестта за доказване на тази вреда пада върху оспорващия, т.к. доказването е насрещно".

Представителите на състава на ВАС добавят, че "няма спор, че в резултат от решението на ВСС, ще се наложи всички наказателни производства, по които е даден ход на съдебното следствие с участието на съдия Мирослава Тодорова да започнат отначало". Безспорно е също, че това ще се отрази неблагоприятно както на страните по тези дела, така също и на останалите съдии в Софийския градски съд, които следва да поемат разглеждането им. "Защитата на такъв интерес в конкретния случай е неотносима към преценката на предпоставките за спиране на предварителното изпълнение, тъй като не обосновава наличие на нито едно от условията визирани в чл. 166, ал. 2 от АПК.", е записано още в определението на ВАС.

Решението на ВАС подлежи на обжалване в 7-дневен срок. То е подписано с особено мнение на съдия Тодор Тодоров.

В него съдия Тодоров посочва, че предварителното изпълнение на решението за дисциплинарното освобождаване от длъжност ще бъде основание всички наказателни производства да започнат отначало. Едва ли Висшият съдебен съвет със своя акт е целял настъпването на явно несъизмерими вреди с преследваната цел. Внимателният анализ на фактите обаче сочи, че ако не бъде спряно предварителното изпълнение, ще бъдем изправени пред такива фактически и правни последици.

"Тълкувайки стеснително разпоредбата на чл. 166, ал.2 АПК, във връзка с ал.4 на същия текст, мнозинството на решаващия състав не отчита и правната възможност за настъпването на значителни или трудно поправими вреди за оспорващата, обусловени от развитите по-горе в особеното мнение съображения, в случай на отмяна на оспорения акт. Съгласно чл. 323, ал.2 от Закона за съдебната власт жалбата не спира изпълнението, освен ако ВАС реши друго. Считам, че е правно законосъобразно да се спре допуснатото по закон предварително изпълнение до приключване разглеждането на спора досежно законосъобразността на решение по т.54 от протокол № 29 от 12.07.2012 г. на ВСС, с което е наложено дисциплинарно наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност" на съдия Мирослава Тодорова на основание чл. 308, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт", пише в особеното си мнение съдия Тодоров.

Припомняме, че Мирослава Тодорова, която преди седмица беше уволнена от ВСС, поиска отвод на колегата си от ВАС Георги Чолаков, който трябва да се произнесе по искането й за предварително спиране на решението за нейното дисциплинарно наказание. Според Тодорова, възлагането на делото на магистрат от отделение, което не се занимава с контрол върху актове на ВСС, поражда съмнения в безпристрастността и обективността на състава на съда. Това важи в още по-голяма степен, ако делото е възложено на това отделение със заповед на председателя на ВАС, който е участвал във вземането на оспореното решение, пише в искането си за отвод Мирослава Тодорова.

До уволнението на Тодорова се стигна на 12 юли, след като 19 от членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха за това. Едва трима от членовете на ВСС бяха против уволнението на съдия Мирослава Тодорова, а двама се въздържаха при вземането на решение. Най-същественото нарушение, което е извършила председателката на Съюза на съдиите, е да забави изготвянето на мотивите по три дела от общ характер. По едно от тях тя е забавила написването на мотивите с 4 години и 8 месеца след произнасяне на присъдата, което е довело до изтичане на абсолютната давност и лишаване на страните по делото от възможността да обжалват. Мотивите по второто дело, заради което тя беше наказана, са забавяне с около 3 години, а мотивите по трето – с около 2.

На 17 юли представител на ВСС връчи заповедта за уволнение на съдия Мирослава Тодорова.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес