Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трети пол или насилие над жени - кой как чете Истанбулската конвенция?

04 януари 2018, 09:30 часа
Реклама

Конвенцията въвежда едни измислени страхове. Темата не е третият пол, темата е домашното насилие на жени, което да бъде инкриминирано, за да може да се получи възмездие срещу насилника.

Това стана ясно от думите на журналиста Юлиана Методиева в ефира на БНТ по темата с Истанбулската конвенция, за която вчера (3 януари) Министерски съвет прие проект за решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на документа.

"Нежният пол е страдащият. Силата на тази конвенция е домашното насилие да бъде приравнено с престъпление", поясни още Методиева. По думите й Конвенцията има смисъл, защото въвежда толерантно възпитание по отношение на мъжа и жената.

Еднополовият брак също трябва да търпи защита. Конвенцията поддържа хипотезата, че когато има насилие, трябва да бъдат разследвани насилниците. Тази Конвенция е подписана и от Турция, която е доста консервативно общество, каза още Юлиана Методиева.

В Конвенцията има текстове, които са абсолютно безспорни, срещу които няма какво да се каже, допълни от своя страна Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО.

Има една нишка, която се е появила преди всичко в дефиницията за пол и въведеното понятие за "социален пол". Ако едно определено общество смята, че някой е жена, той става жена или ако смята, че е мъж, става мъж - така ли излиза? В Конвенцията пише, че има "социален пол", това е пол, различен от мъжки и женски, разсъждава по темата Веселинов.

Не само Обединени патриоти, а и още четирима от ГЕРБ са гласували против тази Конвенция.

Ние се вкарваме в хипотези, които раждат абсурди. Българският текст е този, който ще стане законен в България, а не английският.

Майката и бащата да са жената и мъжът - това не искам да се разрушава, категоричен бе още заместник-председателят на ВМРО.

Припомняме, че в същността си Истанбулската конвенция има за цел на първо място „да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие“.

Документът дава и дефиниция на понятието "пол", като подчертава, че става дума за „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес