Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдия Тодорова е уволнена заради критиките към Цветан Цветанов, казва експерт

15 май 2013, 16:17 часа • 13850 прочитания

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова вероятно е било пряк резултат от нейната критика към ВСС и министъра на вътрешните работи, въпреки че настоящата липса на прозрачност на процеса прави невъзможно това да се определи със сигурност. Това се казва в заключението на становището на Американската асоциация на юристите Център за правата на човека, което бе представено официалното днес, предаде БГНЕС.

Становището "Заплахи за независимостта на съдебната система в България - казусът на съдия Мирослава Тодорова" бе представено от Уилям Майер – представител на асоциацията. Утре петчленен състав на ВАС ще гледа делото за уволнението на съдия Тодорова, а се очаква на заседанието да присъстват и международни наблюдатели от различни организации.

Уилям Майер, който идва в България за първи път преди 20 години, посочи, че е бил помолен от Център за правата на човека на асоциацията да обсъди със своите приятели и колеги "един проблем, който според нас набира скорост в страната". "Това е проблемът, според нас, с политизирането на системата за налагане на дисциплинарни наказания в съдебната власт", каза той.

"Според Център за правата на човека на Американската асоциация на юристите, както и многобройни други международни други организации безпокойство буди това, което поне на нас ни изглежда като употребата на системата за налагане на дисциплинарни наказания в съдебната власт в България като инструмент за отмъщение, особено в случай на легитимно упражняване от страна на съдии на тяхното право от една страна на свободно сдружаване, а от друга – свободата на изразяване", каза той.

Майер посочи, че "поне ни се струва", че напоследък системата за налагане на дисциплинарни санкции и наказания в рамките на българската съдебна система е нещо, с което се злоупотребява с политическа цел. "И мислим, че налагането на дисциплинарни санкции на съдии именно с цел отмъщение е по-скоро инструмент, който да охлади тяхната критика и да ги накаже за легитимното изразяване мнение и да ги накаже за легитимното изразяване на мнение. Подобно ползване на системата за дисциплинарни наказания с цел отмъщение подкопава независимостта на съдебната власт, което е в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи", подчерта Уилям Майер. Той посочи, че особена тревога буди казусът на съдия Мирослава Тодорова.

Като председател на Съюза на съдиите, тя често е изразявала мнението си, припомни Майер и посочи, възраженията й срещу критиките на бившия вече вътрешен министър. "След като огласи своята критика през юли 2012, съдия Мирослава Тодорова бе уволнена дисциплинарно от ВСС. Разбира се в решението на ВСС не е изрично посочено, че уволнението се дължи именно на критиките отправени от бившия вътрешен министър. Казвайки това обаче трябва да спомена и това, че съвпадението във времето на налагането на дисциплинарното наказание, както и неговата тежест предполагат, че то е политически мотивирано, както и че е резултат от нейното застъпничество и защита на независимостта на съдебната система", каза Уилям Майер.

Той изтъкна и натовареността на съдиите в СГС, посочи, че наказанието трябва да бъде пропорционално. "За много от нас, които работим в областта на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт – това е повод за много сериозни притеснения, породени от това, че налагането на подобна дисциплинарна санкция е било продиктувано от политически съображения и по – конкретно от желание да се отмъсти на съдия Тодорова, заради коментарите и критиките, отправени в качеството на председател на ССБ", заяви Майер.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес