Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдии не успяха да върнат прекратени конкурси за повишаване, реши неокончателно ВАС

08 февруари 2023, 11:46 часа • 1033 прочитания
Реклама

Тричленни състави на Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха жалбите на съдии от Софийски градски съд срещу решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) от 21 юни 2022 г. С тях бяха прекратени обявени преди това конкурси за повишаване и заемане на 5 длъжности „съдия“ в апелативните съдилища - търговска колегия, и на 10 длъжности „съдия“ в апелативните съдилища – гражданска колегия.

И в двата случая са констатирани допуснати нарушения при съставянето на конкурсната комисия. В компетентността на СК е да отстрани тези нарушения, с цел да обезпечи провеждането на законосъобразна процедура.

Нарушенията са в началния етап на процедурата и са довели до нейната опороченост, гласят определенията на ВАС. Една от възможностите за отстраняването им е именно чрез прекратяването на конкурсната процедура. Тази практика на Висшия съдебен съвет е обсъдена и безкритично възприета в решение от 23 юли 2014 г. по административно дело № 4738/2014 г. на ВАС.

Правомощието да отстрани допуснатите в процедурата нарушения, включително чрез прекратяването ѝ, органът упражнява при условията на оперативна самостоятелност, при която избира възможно най-целесъобразното решение. На него е възложена преценката да прекрати започнали процедури при съблюдаване целта на закона - осъществяване на кадровата политика и обезпечаване работата на органите на съдебната власт. Това е преценка по целесъобразност, която е правомощие на СК на ВСС по осъществяване на кадровата политика в съдилищата (има решение на Конституционния съд).

Върховните магистрати казват, че доводите за нарушаване на принципа на съразмерност са неоснователни, тъй като в случая не би могло да се предвиди дали в обявени последващи конкурси биха участвали същите, повече или по-малко кандидати в сравнение с прекратените.

Съответните конкурси са обявени с решения от 26 юли 2022 г. - за повишаване и заемане на 18 длъжности „съдия“ в апелативните съдилища - търговско отделение и за повишаване и заемане на 24 длъжности „съдия“ в апелативните съдилища - гражданско отделение. "С оглед посоченото, неоснователен е и доводът за нарушение на чл. 13 от АПК", добавят от ВАС.

Определенията по административните дела от 2022 г. могат да бъдат обжалвани пред петчленни състави на ВАС.

ОЩЕ: Всички данъчни ревизии с електронен подпис са нищожни – реалност скоро?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес