Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столична община предвижда жестоки глоби за фирмите, поддържащи улиците през зимата

28 октомври 2015, 13:41 часа • 2502 прочитания

Столична община предвижда солени глоби за фирмите, отговорни за поддръжката на пътната настилка през зимния сезон. До 100% от месечните плащания могат да бъдат удържани, ако основните булеварди и улици в града не бъдат в добро състояние. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов.

Близо 100 000 лева струва на Общината поддръжката на пътната настилка в една зона, предаде Дарик.

„През тази година отговорността на формите е по какъв начин и с какви технологии ще организират своята работа, така че да не излизат извън минималните стандарти, които са разписани, да не се допуска отварянето на дупки в пътната настилка. Тази подготовка за зимния сезон те правят по свое планиране и с организация, която се контролира от Столична община - заливане на битумна паста или инжектиране с камъчета под високо налягане. На някои места се прави цялостно преасфалтиране или изкърпване на слаби места от настилката”, обясни зам.-кметът.

„Договорите предвиждат много категорични санкции за фирмите изпълнители в случай, че допуснат излизане от тези минимални стандарти. Санкциите достигат и до 100% от месечните плащания, които са предвидени в рамките на този договор. Общо около 340 км улици и булеварди са включени в този принцип на поддръжка. Около 600 000 лева се плащат абонаментни такси на съответните фирми изпълнители, т.е. около 100 000 лева за зона”, посочи още Христов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес