Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Соня Найденова: Целта от скандалите е ВСС да е най-негативно отразена в доклада на ЕК

21 януари 2016, 14:30 часа
Реклама

Целите на тази лавинообразна поредица от скандали е, именно Висшият съдебен съвет (ВСС) да е най-негативно отразената институция в предстоящия доклад на Европейската комисия. Това смята вече бившият представляващ на Съвета Соня Найденова, която говори пред журналисти преди началото на редовното заседание на ВСС. Според нея с това се иска да бъдат заличени критиките към другите институции, отговорни към други две важни области, наблюдавани в доклада, а именно борба с организираната престъпност и корупцията.

Припомняме, че България очаква доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка в края на тази година. С него ще се отрази напредъка на страната ни по ключови проблеми, включително борбата с корупцията и реформирането на съдебната система.

"Премисляйки всичко от вчера на обяд до сега стигам до извода, че може би тези заявки, които обещахме, осветлиха едни по-различни механизми на работа, които са били видими, но сега стават и неприкрити. А именно, че решенията се налагат, без да се провежда един демократичен дебат и обсъждане и без предварителна подготовка на всички членове на ВСС", заяви Найденова, цитирана от "Фокус".

На вчерашното заседание половината от членовете на ВСС гласуваха Димитър Узунов да е новият представляващ Съвета. Преди гласуването Милка Итова изненадващо внесе извънредна точка за сваляне на Соня Найденова от поста представляващ на ВСС, за която половината от членовете на Съвета дори не знаеха. Предложението дойде само ден, след като бившият правосъден министър Христо Иванов заяви, че за него няма съмнение, че точно Димитър Узунов е членът на ВСС, който е пратил предизвикалия скандал SMS до премиера Бойко Борисов. Узунов, който влезе във ВСС от парламентарната квота обаче отрече това.

На въпрос дали са й обяснили защо я сменят, Соня Найденов отговори днес, че не смята, че някои й дължи такова. "Можем да си направим изводите от тези мотиви, които бяха изложени", добави тя. Найденова обясни, че е следяла медиите, за да разбере какво се е говорило на заседанието, понеже не е присъствала на него.Вчера тя изрази позицията, че едва SMS-скандалът е единствената причина за кадровата промяна.

Съдията отказа да коментира желанието на министър-председателя да обясни ситуацията, защото по този начин той сам се замесва в случилото се, без някой да го е замесвал. "Струва ми се, че това което се случва, е изключително притеснително за работата на ВСС и занапред, защото въвличането и влизането и с наше участие от един скандал в друг, се отразява изключително неприятно.

Тя бе категорична, че ще продължи да защитава интереса и авторитета на институцията и затова не намира причина да подава оставка, защото това би означавало, че в тази институция няма да има демокрация, няма да се чува, зачита и уважава различното мнение.

Найденова все пак коментира и изпратения до и препратен от Бойко Борисов SMS. "Ако член на ВСС е изпратим SMS-а, смятам, че мястото му не е в тази институция", каза тя. "Историята със SMS-а трябва да продължи дотам, докато не се стигне до първоизточника и да се разберат причините", заяви Найденова. Според нея, докато това не се случи, покрай тази история винаги ще има най-различни спекулации. Найденова посочи, че не знае кой е авторът на съобщението, но много би искала да научи и след като се разбере кой е, тогава може да се мисли какви мерки да се предприемат спрямо него. "

"Смяната на представляващия ВСС, без каквито и да е ясни мотиви, изглежда като провокация", коментира от своя страна Калин Калпакчиев, член на ВСС. На въпрос относно призива на Съюза на съдиите, шестимата, които са били несъгласни, да подадат оставки, Калпакчиев посочи, че във всеки един момент от години при всеки един такъв случай обмислят дали да не го направят. "За нас въпросът сега е да продължим да работим. Смятам, че всеки един член на ВСС, трябва да остане и да продължи да работи", заяви той.

Калпакчиев добави, че явна причина за смяната на Соня Найденова не е била посочена. Според него обаче скритата такава е била тя да бъде наказана по някакъв начин, че не се съобразява с мнението на мнозинството.

Същевременно Галина Карагьозова от ВСС коментира, че случилото се е недопустимо. Тя посочи, че вчера Съюзът на съдиите е отправил апел към шестимата, изразили несъгласие с начина, по който е взето това решение в съвета, да подадат оставка. На въпрос след това, което са им причинили вчера какво правят тук, тя отговори: "С по едно хапче Аерон предварително против повръщане и влизаме в заседание".

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес