Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

26 април 2024, 14:46 часа • 3763 прочитания

На първо четене в Народното събрание днес отпадна налогът, влязъл в сила от началото на годината, берачи на диворастящи гъби и плодове да плащат такса от 200 лева месечно. Според неофициална информация, до отмяната се е стигнало благодарение на статията в Actualno.com със заглавие: Налог за най-бедните: Ще плащат по 200 лв. на месец, за да берат гъби и плодове в гората

С първото гласуване в зала отмяната на новия данък бе отхвърлена, но тъй като изведнъж влязоха множество народни представители, бе поискано прегласуване, което показа резултат 95 гласа „за“, 3 „против“ и 55 „въздържали се“.

Второто четене на промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) ще се състои във вторник. Три дни има дотогава, в които ще могат да се правят предложения.

Де факто се предлага промяна чрез заключителните разпоредби на ЗДДФЛ да отпадне чл. 120, ал. 6 и 7 от Закона за горите.

„…промяната по чл. 120 от ЗГ, инициирана от Министерството на финансите, в сила от 01.01.2024 г., цели повишаване на приходите по цялата верига на доставка от гората до потребителя, както и към бюджета - под формата на осигурителни вноски и алтернативен данък, превръща дейността по добив на недървесни горски продукти - диворастящи гъби и плодове, в професия със съответните социални и здравни месечни осигуровки“, бе посочил ексминистърът на земеделието и храните Кирил Вътев в указания до шефовете на шестте държавни горски предприятия. Още: Ще забрани ли ЕС събирането на гъби в Полша?

На практика, за да отидеш за горски плодове или гъби, преди това трябва да си посетил съответното горско стопанство, на територията на което смяташ да влезеш. Там да подадеш едно заявление по образец, с което да ти издадат т. нар. позволително, като за добив и извоз на дърва, но вече за ползване на недървесни горски продукти – диворастящи гъби и плодове. То ще важи за конкретния месец. За следващия трябва да подадеш ново заявление.  

Изрично изискване е преди това обаче да си внесъл нужните суми, за превода на които трябва да имаш доказателство: осигурителни и здравноосигурителни вноски - 129,69 лв.; алтернативен данък - 30 лв.; месечна цена за ползване на недървесни горски продукти - 36 лв. (с вкл. ДДС) за всяко позволително.

Ако човек поиска достъп до държавни гори, които попадат в територията на повече от едно държавно предприятие, заявление трябва да подаде до всяко от тях. В едното плаща цялата сума от 195,69 лв. за издаване на позволително. За останалите трябва да плати една месечна цена от 36 лева.

Вносители на отмяната на този алтернативен данък са депутатите Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС).

„Този вид стопанска дейност засяга близо 30 000 регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатични условия. Той се удържа от държавните предприятия по чл. 163, ал. 1 от Закона за горите (от държавните горски предприятия – б. р.) непосредствено преди издаването на позволителното за извършване на дейността. От друга страна, за посочените държавни предприятия се създава неоправдана от икономическа гледна точка административна тежест. Предприятията са длъжни за конкретния месец да удържат, декларират и внасят задължителните осигурителни вноски, както и алтернативния данък и да превеждат цената за ползване на недървесни горски продукти от горските територии – общинска собственост, на съответната община за територията, на която е издадено позволителното“, е мотивът на вносителите.

Според дългогодишни гъбари приетият първоначално законов текст предполагаше хипотеза за монопол в горите. Тоест, прекупвачи - собственици на такива фирми, да си организират групи от берачи, каквито и сега има, но не са чак толкова масово.

„Има ги в Странджа, в Стара планина – организирани групи, които се извозват с бусове. Карат ги по горите, берат цял ден и набраните гъби предават на шефа си, не на пункт, като цената за тях може да е 2 лв. на килограм, а на пункта - 5 лв. и повече. Целта беше това да стане масово явление, като този, който събира групата им плаща осигуровките и таксите. Срещу това той определя цената за деня и застава между берача и пункта. Още по-голямата законодателна цел беше за трюфела, защото всъщност там се правят големите пари, но не можеха да го отделят, затова набутаха  останалите гъби, плодовете и билките“, поясняват гъбари.

Те смятат, че има и още един проблем, на който не е обърнато внимание, защото не всички гъби са горски.

„Ако отидем да берем челядинка в моята ливада - 5 декара, на какво основание ще ми вземат такса, като гъбата е  брана в земеделска земя, 9-та категория, частна собственост? Аз излизам обаче от гората, вижда ме горският и ми иска позволително. Каква е логиката? Същото е и за сърнелата, за печурката. Твърдо планински са манатарката и пачи крак. Но изобщо на какво основание, ако ти си имаш 20 декара гора в Доспат, ще им плащаш тази такса. А щеше да си задължен. Вижте колко е противоконституционен този текст!“, твърдят засегнати.  

Те обясняват, че пролетните гъби са по ливадите, които в болшинството си са частна собственост, тук-таме има държавна част, но не е гора и тези гъби не са горски продукт.

„Чета в гъбарските групи, че и тези, които берат челядинки, и тях ги проверявали и глобявали. А челядинката расте и в ливадата зад детската площадка. Говорил съм с преработватели в София. Те обясняват, че от Беларус примерно им казват: "Трябва ми един тир - 30 тона манатарки". За да ги събереш, трябва да отидеш в цялата страна и да изкупиш нужните ти количества от пунктовете гъба, но те ще ти определят цената. Съвсем друго си е, когато ти събереш хората и си определиш цената, като плащаш такса и осигуровки“, допълват гъбари.

Сходна е ситуацията с боровинките. Когато някой събере група от 20 човека и ги пусне в гората, те опоскват всичко. Ако човек отиде да си набере за вкъщи, но преди него като са минали толкова много хора, за него какво ще остане? Де факто те ще имат право, ще имат разрешително, а ти не, защото си за лична консумация. И накрая ще те и глобят. Чист монопол си е това“, обясняват още те.

Със своя яростна позиция против отмяната излязоха днес от Националния съюз на преработватели, търговци и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове.

Ето и тяхното становище:

С голямо разочарование посрещнахме новината за Законопроект за изменение на закона за данъците върху доходите на физическите лица от 24-04-2024 г. Всички наши членове и последователи смятат, че с въвеждането на алтернативен данък, в един пакет с горска такса, социални и здравни осигуровки, се създадоха следните изключително благоприятни условия за дейността на сектора на добив, преработка и търговия с диворастящи гъби:

1.           Легитимира се професия събирач.

2.           Всички събирачи най после са признати за трудов субект в държавата.

3.      Те се осигуряват социално и здравно по най-благоприятния за тях начин на 4-часов работен ден.

4.      Заплащат на едно място сумите, свързани със социално и здравно осигуряване, алтернативен данък и горски такси. Много от тези хора са с нисък социален и образователен статус и не са способни да се справят със сложни за тях отношения с различни институции. Заплащането на едно място разрешава техния проблем в това отношение.

5.      Този опростен модел кара хората с готовност да заплащат дължимите такси, осигуровки и данък. Всичко това води до десетократно увеличаване на събирането на осигуровки, такси и данък спрямо предходни години.

6.      Осигурява се произход на гъбите, трюфелите и горските плодове, изкупувани от преработвателните предприятия и търговците. Всички знаем до какво доведе фактът, че стоката нямаше произход в предишни години - до различни нерегламентирани незаконни данъчни измами и кражба на ДДС. С алтернативния данък и облекчените условия за заплащане дължимите вноски на едно място възможността за измами приключва, защото новият режим осигурява произход на закупените от фирмите диворастящи гъби, трюфели и горски плодове.

7.      Съществуващият режим води до пълно осветляване на сектора и до увеличаване на приходите в бюджета от корпоративното подоходно облагане.

Уважаеми господа и дами, моля да вземете предвид и оцените тези факти и де не правите корекции в положителните промени, които създадоха режима на регулиране на събирачите от края на 2023 г. Вие трябва да погледнете проблема от всички страни и да се съобразите с мнението ни като събирачи, преработватели и търговци на гъби, трюфели и диворастящи плодове. Предлаганият Законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица ще бъде катастрофален и унищожителен за нашия сектор!

Браншът в момента работи на светло; има условия за увеличаване на икономическата дейност и приходите в държавния бюджет; направиха се големи инвестиции в софтуер с цел подпомагане на контрола и улесняване на дейността. Всичко това ще бъде захвърлено в боклука и ще има много недоволни хора. Ще продължат да съществуват възможностите за закононарушения и злоупотреби с ДДС.

По никакъв начин не можем да се съгласим с мненията, изразени на заседанието на Бюджетната комисия на 25-04-2024 г, че:

1.      Има недоволни събирачи на диворастящи гъби, трюфели и горски плодове от въведения алтернативен данък. Това мнение не е вярно! Всички ние знаем, че този данък е по- изгоден от предшестващия данък. Моля уважаемите членове на комисията се запознаят с това. Ако се приеме законопроектът, положението на събирачите ще бъде многократно влошено, вместо да се подобри.

2.      Не можем да се съгласим с факта, че няма приходи след въвеждане на алтернативния данък. Точно обратното: само за месец и двадесет и пет дни приходите през година надвишават всички приходи, реализирани през миналата година при старата система за облагане, към която искат да ни върнат.

3.      Прилагането на закона се забави заради закъснял акт на министъра на земеделието с три месеца, защото нямаше регламент за събирането на такси, данъци и осигуровки и не се осъществяваше добив. Ако това не беше така, приходите за тази година щяха да бъдат още по големи!

4.      На заседанието на комисията присъстваше представител на Министерството на финансите, която изрази мнение, че събирачите на трюфели могат да бъдат облагани с алтернативен данък, а събирачите на горски гъби и горски плодове да не бъдат облагани с алтернативен данък. Това е една и съща дейност: единият продукт е с по-висока стойност, но добивът на другия продукт е в по големи количества. Няма никаква причина събирачите да бъдат дискриминирани по този начин!

Поради това, че законът бе приет много бързо и бяха допуснати пропуски, уважаемите народни представители могат да допринесат за това те да бъдат отстранени и могат да помогнат на събирачите като:

1.      Заплащането на осигуровките, таксите и данъка стават до 15 число на месеца, в който се извършва добива, а не в предходния, за да отпадне неяснотата дали ще има добив на гъби, трюфели и горски плодове или няма да има в следствие на сняг, суша, студ, слана, град, вятър и т.н.

2.      Пенсионери и инвалиди да не заплащат осигуровки, а лицата, осигуряващи се на 8-часов работен ден, да заплащат осигуровки по желание

Всички ние се надяваме, че нашето мнение като представители на бранша ще бъде взето под внимание!

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес