Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ похарчили $75 млрд. за разузнаване

31 октомври 2012, 09:44 часа • 4782 прочитания

Съединените щати съобщиха, че са похарчили 75 млрд. долара за разузнавателните си служби през изминалата година. Това е бюджет малко по-нисък от този за предходната година, но значително по-голям в сравнение с изразходваните средства от други страни за подобна дейност, предаде БГНЕС.

Директорът на Националната разузнавателна служба съобщи пред Конгреса бюджет от 53.9 млрд. долара за фискалната 2012 година, която завърши в края на септември, докато Пентагонът разкри, че е употребил 21.5 млрд. долара за тайните си служби.

Бюджетът за разузнаване намалява в САЩ за втора поредна година. За финансовата 2010 той бе достигнал 80,1 млрд., а след това - 78,6 милиарда долара за 2011 година.

Значителните икономии в тази област се дължат предимно на Пентагона, който бе похарчил 27 млрд. през 2010 г. и едва 21 милиарда през 2012 г., според официални източници.

Това съкращаване на разходите може да се дължи на изтеглянето на американските войски от Ирак и намаляването на контингента в Афганистан, смятат анализатори.

Бюджетът осигурява финансиране за шпионски сателити, разузнавателно и високотехнологично оборудване, както и заплащане на хиляди служители, анализатори, езикови експерти, кибер специалисти и шпиони.

Експерти смятат, че бюджетът на американското разузнаване, който силно нарасна след атаките от 11 септември 2001 г., е по-голям от този на всеки потенциален противник.

Предоставянето на числата пред обществото е задължително по силата на нов закон, въпреки че 16-те засегнати от него агенции не са задължени да съобщават подробно точна за какво използват получените от данъкоплатците пари.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес