Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сашо Пенов: Книгите образоват и възпитават следващите поколения

29 май 2023, 13:50 часа • 1801 прочитания
Реклама

Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов благодари на всички организатори на Пролетния панаир на книгата, защото чрез него в съвременните времена ние популяризираме книгата, а чрез книгата популяризираме душата на автора. „Всяка книга крие в себе си вижданията на автора за света. Предавайки своите виждания, ние образоваме и възпитаваме бъдещото поколение“, каза той.

Министър Пенов отбеляза, че не може да си представи в съвременното общество, където сме предизвикани от съвременните технологии, от ChatGPT, какво би се случило ако изчезне книгата. „Това означава да забравим за печатната машина, за авторите, които искат тяхното слово да бъде читаемо на хартия, да се усеща чрез мириса на буквите върху хартията“, подчерта той и добави, че книгата е важна не само за образованието, книгата е важна за възпитанието.

„Винаги съм се чудил защо министерството се нарича само Министерство за образованието и науката, а някъде изпускаме думата възпитание. Не може съвременният човек да се възпитава без книгата и затова всички, които участват в този процес – от автора, през издателя, през печатаря и, разбира се, пред жадния за знания, за литература, заслужават безспорно голямо уважение“, категоричен е Пенов.

ОЩЕ: Тодоров: Книгите могат да променят хората, а хората могат да променят света

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че в тези години на бездуховност и нисък морал, Асоциация „Българска книга“ е едно от пламъчетата, които все още пръскат светлина. „Ние сме много горди с факта, че те са част от голямото семейство на работодателите, обединени в Асоциацията на индустриалния капитал в България, техните каузи са достойни за подкрепа. Благодарим ви, че ви има“, каза още той.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес