Ренета Инджова: Грешката в преброяването е с около 200 хил. души

25960
Ренета Инджова: Грешката в преброяването е с около 200 хил. души
Снимка: БГНЕС

Около 200 хил. души „са изсипани” в преброяване на НСИ от 2011 година. Това каза сегашният шеф на Националния статистически институт (НСИ) Ренета Инджова.

По нейните думи объркването има заради изисквания на централната комисия и заради закона. Според Инджова объркване се е получило и заради смесения начин на броене – и чрез интернет, и чрез преброители на място. „Превърнахме се в аптекари – колко сме били на брой, а не кои сме”, коментира бившият служебен премиер в сутрешния блок на Нова телевизия.

Преброяването от 2011 г. с редица нарушения - злоупотреба с лични данни и грешни резултати

Националният статистически институт (НСИ) направи цялостен преглед на проведеното преброяване на населението през 2011 г. и резултатит...

Припомняме, че броят на населението определя мандатите в избирателните райони. А преброяването от 2011 година беше европейско - при одит от ЕС могат да наложат санкции.

Инджова говори и за подозренията си, че скоро ще бъде отстранена от поста си. Тя каза, че има „намерения да се назначават съученички на места в НСИ, където трябва да има конкурси”. На въпрос какво би направило НСИ като одит, което да пречи на властта, Инджова отвърна, че не става дума за някакво лично отношение, а за начин на работа. Тя даде за пример двама свои заместници, чиито имена не упомена, които са директно назначени от правителството. Тези хора са там, за да ме превърнат в марионетка, но това не може да стане, каза Инджова. По нейни думи заместниците „донасят” непрестанно на Даниела Бобева, а самата Инджова не може да се срещне с нея.

Инджова каза и че всеки път като се види с Пламен Орешарски, той й казва: „Само ни създавате проблеми”. Проблеми на тази държава не съм създавала, аз помагам да се решат, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество