Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Райков: Всички етноси трябва да са равноправни

08 април 2013, 11:20 часа • 8883 прочитания

"Всички етнически групи, които съставят нацията ни, трябва да се чувстват у дома си в България. Трябва да се чувстват равноправни на останалите български граждани." Това каза в началото на заседанието на Националния съвет по етническите и интеграционни въпроси министър-председателят Марин Райков, който се провежда в Гранитна зала на МС. На заседанието присъстваха и много роми. Премиерът добави, че е повече от очевидно, че има проблеми и всеки, който ги игнорира, греши.

"Няма да решим проблемите, ако ги игнорираме. Нямаме какво да делим, защото нерешаването на тези микро и макро кризи на доверието между отделните български граждани води до отслабването на нашата нация и акумулирането на напрежение", посочи премиерът.

В период на социална криза един от ключовите проблеми е този, свързан с общуването между отделните общности. Малцинствените общности в такъв период са най-уязвими. Когато един човек бъде доведен до просяшка тояга, е най-лесно той да бъде убеден да я размаха срещу този, който е различен, подчерта Райков.

Министър-председателят бе категоричен, че ромският въпрос не е само български, а и европейски. Той има отношение към един много по-широк кръг от проблемни, свързан с начина, по който ние възприемаме тези, които са различни. Проявата на расизъм и нетолерантност са явления, напълно чужди на българската традиция, заяви Райков и добави, че българските институции трябва да бъдат безмилостни към всяка проява на расизъм. Българските институции да се самосезират при всяка проява на расизъм, каза още той и подчерта, че подобни прояви няма да се толерират.

По време на днешното заседание трябва да се приеме годишната програма за 2013 г. на съвета, която включва подписване на меморандум за сътрудничество на НССЕИ и Националния комитет по профилактика на СПИН и полово предавани болести; информация от резултатите от първия етап на процеса на областното планиране в съответствие на Националната стратегия за интегриране на ромите 2012 - 2020 г.; представяне на информация относно възможностите за включване на дейности по Програмата за развитие на селските райони; информация за дейностите на междуведомствената работна група за ресурсно подпомагане интеграцията на ромите със средства от фондовете на ЕС в рамките на националната стратегия.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес