Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Птичи грип в Мексико

11 юли 2012, 13:04 часа
Реклама

В животновъдни фирми, намиращи се в западната част на Мексико, през последните няколко седмици бяха убити 2,5 милиона птици с цел да се предотврати разпространението на епидемия от птичи грип, съобщи днес Министерството на земеделието, предава "Денешен", цитиран от КРОСС.

По данни на ООН, вирусът, отговорен за тази епидемия от птичи грип - "Х7Н3", понякога причинява заболявания сред хора в различни части на света, но не се предава лесно от човек на човек. Официални лица потвърдиха, че са извършили проверка на 148 животновъдни ферми, от които в 31 е регистриран вирусът на птичия грип.

От 3,4 милиона птици, засегнати от епидемията, в понеделник са били убити 2,5 милиона в рамките на мерките за контрол и справяне с болестта, посочва министерството на селското стопанство.

Епидемията е регистрирана на 20 юни в щата Халиско, а мексиканската правителство на 2 юли обяви извънредно положение по отношение на здравето на животните на територията на цялата страна, която е изправена пред агресивната епидемия.

В Мексико през 2009 г. се появи епидемия от свински грип. Разпространението на вируса "H1N1" се превърна в глобална пандемия, при която загинаха 17.000 души.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес