Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 7 юли 2024 г.

07 юли 2024, 20:00 часа • 9649 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 юли 2024 г. 

ХРИСТО ИВАНОВ: ИМАМЕ ШАНС ДА ВЪРНЕМ ЧАСОВНИКА И ДА РАЗРУШИМ МОДЕЛА "ПЕЕВСКИ"

"Стожерите на прехода започнаха да се боят, че се е отишло твърде далеч. Тук големият въпрос е как да използваме този момент да върнем часовника назад, да върнем процеса на завладяване", каза лидерът на "Да, България"в оставка Христо Иванов в предаването "120 минути" по бТВ.

ПЕЕВСКИ КЪМ ДОГАН: ВИНАГИ СЪМ БИЛ ДО ТЕБ И ТОВА НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО

Да съм ясен - противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има! Конфликт Доган-Пеевски няма и не може да има! Тема Доган-Пеевски няма и не може да има! Това се посочва в позиция на единия от председателите на ДПС Делян Пеевски, разпространена от партийния пресцентър.

ЩЕ НАКАЖАТ ЛИ ПЕЕВСКИ В ДПС? СКОРО ДОГАН ЩЕ КАЖЕ

В партята има устав и той трябва да бъде спазван. Това каза д-р Джейхан Ибрямов, който бе изключен от парламентарната група на ДПС в четвъртък, в сутрешния блок на БНТ във връзка с напрежението между Пеевски и Доган. 

Думите му идват на фона на напрежението в партията, което дойде при гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 15 депутати от движението гласуваха "против" правителството на Росен Желязков, а 30 бяха "за".

ИЗНЕНАДА НА ИЗБОРИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ: ДВАМА СЕ КАРАТ, ТРЕТИ ПЕЧЕЛИ

Въпреки че основната битка беше между президентския лагер на Макрон и крайната десница, част от която е Марин льо Пен, предварителните резултати дават преднина на лявата коалиция Нов народен фронт, пише Le Monde.

"ЩЕ НАГЛАСИМ ИНФЛАЦИЯТА": ИКОНОМИСТ С ПРОГНОЗА ЗА ЕВРОЗОНАТА

Икономистът Мика Зайкова прогнозира, че България няма да влезе в Еврозоната през 2026 г., а малко по-нататък. Това стана ясно от участието й в сутрешния блок на БНТ. 

"Това е много вредно, защото сме в банковия съюз, но не участваме във взимането на решения", смята тя.

ДСБ ИСКА ТЕХНИЧЕСКИ КАБИНЕТ С ТРЕТИЯ МАНДАТ

„Демократи за силна България” (ДСБ) искат технически кабинет. Това се казва в тяхна резолюция след заседание на Изпълнителния им съвет, предаде БГНЕС.

Изпълнителният съвет на ПП „Демократи за силна България“ благодари на избирателите, но оценява резултатите от изборите като незадоволителни, но и логично следствие на допуснатите грешки в създадената управленска конструкция. ОЩЕ: Кирил Петков категоричен: Втора сглобка няма да има

ОРБАН ОБВИНИ НАТО С ОПОРКА НА ПУТИН. УКРАЙНА СИ ВЪРНА ПОЗИЦИИ ПРИ ХАРКОВ И ПРЕДИЗВИКЕА ЕВАКУАЦИЯ ВЪВ ВЕРОНЕЖ(ВИДЕО)

Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да се изявява като потенциален посредник за прекратяване на войната в Украйна, въпреки че руският диктатор Владимир Путин отхвърля всякакви медиатори и сериозни преговори.

Орбан вероятно цели да измести фокуса на Запада към евентуални мирни преговори като част от всеобхватните си усилия да подкопае европейската подкрепа за Украйна. Той публикува статия в Newsweek на 5 юли, в която обвинява НАТО, че избира конфликта пред мира, и заявява, че Алиансът е създаден, за да поддържа второто, не първото.

НАМИРИСВА НА МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ: КЛАТИ СЕ СТОЛЪТ НА МАКЕДОНСКИЯ ПОСЛАНИК В ООН

Македонският посланик в ООН в Ню Йорк Любомир Фръчкоски е бил извикан на консултации в Министерството на външните работи на Северна Македония заради финансови злоупотреби и неизпълнение на получените инструкции, съобщава македонският Канал 5, позовавайки се на свои източници.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ГОРИ ГАЗОПРОВОД В КРИМ, РУСКИ УДАРИ ПО ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА В СУМИ (ВИДЕО)

Мащабен пожар бушува край Алуща във временно окупирания Крим. Гори газоразпределителен блок "Малый Маяк", съобщи украинската информационна агенция УНИАН. Тя се позовава на информация от телеграм канала "Кримски вятър".

Отбелязва се, че малко преди пожара там се е чула експлозия. Сиянието от пожара се вижда на десетки километри.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес