Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде да се оплачем, ако таксиметровите шофьори не връщат ресто?

07 юли 2024, 10:19 часа • 1333 прочитания

Отказът на таксиметровите шофьори да връщат ресто на клиентите им може да бъде разгледано като нелоялна търговска практика. Това обясни основателят на „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в ефира на Радио Фокус, съобщиха от организацията. Тя уточни, че става дума за случаите, в които има повторяемост на това поведение от страна на един и същи водач на такси или на дадена компания.

Шофьорите да имат достатъчно монети да връщат

Руменова се позова на Закона за защита на потребителите и подчерта, че всеки търговец трябва да изпълнява своята дейност професионално и добросъвестно. „В конкретния случай това означава шофьорите да са си набавили достатъчно количество монети и банкноти, за да имат възможност във всеки един момент да връщат на клиентите си точно толкова, колкото им дължат. Те ежедневно упражняват тази дейност, имат представа хората с какви пари идват, какво им връщат. Ако се наложи, периодично може допълнително да се снабдяват с още“, коментира тя. ОЩЕ: Таксиметровите компании искат увеличаване на тарифите

Къде да се оплачем?

Руменова обясни, че при повече жалби Комисията за защита на потребителите може да разгледа тези случаи за евентуално наличие на нелоялна търговска практика, която да бъде санкционирана и забранена.

Другата компетентна институция, към която хората могат да се обръщат, е ИА „Автомобилна администрация“. При ескалиране на ситуацията пък да се звъни на 112 или на полицията. „Но най-сигурният коректив на дейността на търговците, най-голямата санкция идва от клиента“, изтъкна тя и призова хората да дават отпор на подобни практики.

Мониторинг за таксиметровия бранш

Тя препоръча пазарът на таксиметровите услуги да бъде подложен на специален мониторинг, тъй като по думите и не всички компании и шофьори са некоректни, а изрядните също като потребителите страдат от нелоялните практики на недобросъвестните. „Институциите трябва да бъдат чувствитени към проблемите на потребителите и да прилагат всичките си правомощия и цялата строгост на закона, за да установяват нарушенията, да ги санкционират и забраняват. Ако не го правят, а гражданите са активни до един момент, те ще спрат да бъдат такива, след като виждат, че няма адекватна реакция.“, каза още тя.

Според нея би могло да се помисли дали не са необходими законодателни промени в общия закон или в специален, така че шофьорите на таксита да бъдат задължени да разполагат с достатъчна наличност на монети и банкноти за връщане на ресто и/или пък абсолютно всички да приемат безкасови плащания. ОЩЕ: Заради обявяване на цени и в лева, и в евро: Можем да платим по-ниската от двете?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес