Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължават блокадите на гръцките фермери, българските превозвачи завеждат искове

15 февруари 2016, 13:03 часа • 2560 прочитания

Движението през граничния пункт "Кулата" е нормално, съобщиха от МВР. По неофициална информация, пунктът "Илинден" ще бъде изцяло затворен от протестиращите гръцки фермери до 15:00, а след това за два часа ще се пропускат леки автомобили.

Граничните пунктове "Маказа“, "Златоград“ и "Капитан Петко войвода“ пропускат автомобили в обичаен работен режим.

Българските превозвачи, които продължават да понасят загуби заради блокадата на границата от гръцките фермери, ще подадат жалби в гръцките съдилища. Това стана ясно след среща на инициативната група, сформирана на "Кулата", от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

На срещата на транспортното министерство тази сутрин протестиращите български превозвачи са внесли основните искания и предложения, около които се обединиха в края на миналата седмица. Освен осигуряването на административна и експертна помощ при изготвянето на документите за предявявания на искания за компенсиране на загубите, те са получили и уверение, че ще бъде сформирана междуведомствена група за оптимизиране на работата на нашите институции в зоната за проверка и граничен контрол.

Министерството на транспорта съобщи, че веднага ще предприе действия за проучване на съдебната практика за завеждане на съдебни исков в южната ни съседка, като българските превозвачи ще получат необходимата информация своевременно.

Земеделски производители от Гоцеделчевско призоваха българската държава да не пренебрегва тежката ситуация на граничния пункт "Илинден - Ексохи", който трета седмица е блокиран за тежкотоварните камиони, с изключение на два прозореца от по един час. Според тях хората пограничните райони са смятани за "втора категория българи" заради това, че пунктът при Кулата периодично се отваря, а "все едно "Илинден“ не съществува", предаде БНР.

Северна Гърция е своеобразен регионален център за доставка на резервни части за селскостопанските машини и в момента нашата работа е блокирана, заяви Иван Сабахлъков, председател на Сдружение "Басма". "Ние си преориентирахме селското стопанство изцяло зависимо от Гърция, от фалирала Гърция. Ако запитате, всеки един производител от България ще каже, че чака части от Гърция. Ние отиваме там да работим. Парадокс. Фалирала Гърция има български работници да работят", каза той.

Протестиращите гръцки фермери обявиха 72-часова блокада на пътя Кърджали - Комотини. Граничният пункт "Маказа" работи нормално, но преминаването на автомобили към вътрешността на Гърция ще бъде затруднено. Фермерите ще преградят пътя с трактори и коли на разклона за село Тихиро, който е на 17 километра от границата. Протестиращите препоръчват на българските шофьори да не минават през "Маказа“ в следващите три дни.

Решението за дългата блокада е на земеделците и тютюнопроизводителите от Източна Македония и Тракия, съобщиха гръцки медии. Ще бъдат блокирани и други важни пътни артерии в района. Блокадата на пътя за Комотини не е от днес. Повече от десет дни протестиращите затварят трасето, но осигуряват прозорци за преминаване, когато има повече чакащи коли. При "Маказа“ проблемът ще бъде за колите, преминали в Гърция, защото 17 километра по-надолу трябва да спрат и да чакат или да се върнат обратно. На "Маказа“ не се очакват колони от автомобили, но преминаването на ТИР-ове и автобуси е забранено.

По магистралата Солун – Атина, при пътния възел Темби, затвориха пътя безсрочно. Отново Гърция е разделена на две, като възможност за преминаване има само по обходни маршрути, които на много места са дори рискови за тежкотоварните автомобили.

Фермерите решават за бъдещето и начина на протести. Няма точна картина и в отговор на призива за диалог с правителството.

Днес за пореден път министърът на аграрното развитие, както и депутати от Сириза заявиха пред медиите, че има възможност да се променят основни моменти в спорния проектозакон. Фермерите настояват за неговото оттегляне и нови преговори.

Проблемът с преминаването през българо-гръцката граница ще бъде представен утре от България пред Съвета на Европейския съюз по общи въпроси. В края на миналата седмица Европейската комисия изрази загриженост от обстановката и съобщи, че е изпратила писмо на властите в Атина.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес