Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството в Гърция оттегли проектозакона с новите данъци

04 декември 2012, 15:49 часа • 8280 прочитания

Под натиск на общественото мнение правителството в Гърция оттегли проектозакон с непосилни нови данъци, а гръцката опозиционна партия СИРИЗА се готви за извънредни парламентарни избори. Съюзът на запасните офицери пък предупреди управляващите в Атина за реален риск от "социална експлозия".

Данъчният удар, който правителството на Самарас беше готово да внесе в парламента, разклати за пореден път единството на коалицията. Депутати от трите управляващи партии са готови да гласуват против облагане на доходите с данък от 45 процента, предаде БНР.

Цялата опозиция за първи път се обедини срещу убийствените данъчни ставки. Правителството усети риска от разпадане на коалицията и започна промени в проектозакона. Приемането на схемата за новите данъци е условие Атина да получи финансиране от кредиторите.

Днес приключи извънредният конгрес на опозиционната СИРИЗА, която се трансформира от национално движение в партия. За всички политически наблюдатели това е ясна индикация, че Гърция се приближава към поредните извънредни парламентарни избори.

СИРИЗА, която води във всички последни допитвания, вече е партия с право на допълнителни 50 депутатски места, ако се окаже първа при следващия вот. Набира влияние и неонацистката партия "Златна зора", която достигна 15 процента доверие на гърците.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес