Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политиците ни честитят 1 ноември: Нуждата от съвременни будители и кризата в отношенията акценти в пожеланията

01 ноември 2022, 10:02 часа • 2029 прочитания
Реклама

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. По традиция празникът се отбелязва с редица мероприятия в цялата страна. 1 ноември е една от датите, в които се извършва тържествена смяна на почетния гвардейски караул от 12.00 ч.

ОЩЕ: Честваме Деня на народните будители

Специално приветствие по повод празника отправи министърът на образованието проф. Сашо Пенов. Той обяснява, че идеята за създаване на празник за почитане на народните будители в България възниква след Първата световна война, когато българският народ има огромна нужда от духовна подкрепа и събуждане на надеждата и вярата в утрешния ден, който може да донесе нещо повече и нещо по-добро на България.

Министър Пенов обръща внимание, че датата е избрана точно преди 100 години от правителството на Александър Стамболийски и посочва, че тя не е случайна, тъй като на този ден Българската православна църква почита св. Иван Рилски, смятан за покровител на България.

"И днес имаме нужда от будители – от хора, които да ни дадат надежда, да ни мотивират и мобилизират, за да работим за нашето по-добро бъдеще. Но със сигурност и всеки от нас трябва да се замисли върху своите дела. В резултат на усилията на всички тези хора, които честваме днес, ние не просто сме свободни граждани на независима държава. Ние сме и хора с образование и огромни възможности чрез новите технологии още повече да се образоваме, да придобиваме още повече знания и умения и не само да бъдем будени и пробуждани, но да бъдем и сами будители, да даваме знание, мъдрост, цел и посока на хората около нас", написа още просветният министър. 

Приветствие по повод Деня на народните будители отправя и министърът на културата проф. Велислав Минеков: 

"Да посрещаме уверено предизвикателствата на времето, да имаме самочувствието на знаещи и можещи, да събудим у младите хора интерес към дейците на миналото ни, за да почерпят от тях вдъхновение към дейност и творчество – това е заветът на будителите ни, това е нашата обща мисия. Ето защо на днешния празничен ден изказваме още веднъж огромната си благодарност на отдалите се на каузата да развиват българското училище и българското читалище; на дейците и творците на българската култура, на всеки един възпитател и учител в най-широкия смисъл на тази дума. Помним, че от работата Ви днес зависи развитието на нашите достойни личности в нашето утре - тези, които ще съхраняват светлината и идентичността ни в света на науката, културата, изкуството, духовността".

Вицепрезидентът Илияна Йотова не пропусна също да честити празника. "Затиснати от непрестанни кризи, сякаш не виждаме една друга криза, която ще има тежки последствия – кризата в обществените отношения, във връзките помежду ни, които ни правят един народ. Съвременните будители ни връщат към тези ценности, осветяват пътя ни, когато изгубим посоката! Заслужават нашето уважение!", пише вицепрезидентът във "Фейсбук".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още сутринта побърза да честити празника. Той сподели колаж с изображенията на светите братя Кирил и Методий, Васил Левски, Иван Вазов и други будители, на който пише: "Честит Ден на народните будители". 

1

Корнелия Нинова също написа пост в социалната мрежа по повод празника. "Само образованието и културата могат да ни извадят от всички кризи. Честит празник на будителите", пише лидерът на БСП. Нинова отбелязва още, че доброто образование е гаранция за личния просперитет на всеки, както и че образованият и просветен народ може сам да гради бъдещето си, да се бори за правата си и да отстоява независимостта си.

2

Представителите на местната власт също не пропуснаха празника. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев написа пост в социалната мрежа по повод Деня на народните будители.  "Честит празник на всички колеги преподаватели, които всеки ден се грижат за просветата на децата ни. Те са нашето бъдеще и за да е светло то - трябват усилия на будителите днес", се казва в поздравлението му. 

3

Пост в Twitter написа и главният прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 се поклони на паметника на Св. св. Кирил и Методий и посети Народната библиотека. Той призова освен да помним народните будители, "да се стремим да бъдем като тях".

ОЩЕ: Кой има имен ден днес, 1 ноември 2022 г.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес