Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Появи се нов убиец - вирус на птичия грип

11 декември 2012, 13:45 часа
Реклама

Неидентифициран досега вирус на птичия грип е причинил смъртта на стотици хиляди птици в Индонезия през последните няколко седмици, предаде АФП.

„Открихме подтип на вирус H5N1, който е силно патогенен”, заявил е шефът на правителствената ветеринарна служба в писмо до Световната здравна организация.

„Откритото разклонение е ново и не е срещано досега в Индонезия. То е много по-различно от вида птичи грип, който бе идентифициран по-рано”, се казва още в текста, уточняващ, че досега вирусът е принадлежал към разклонение 2.1, докато новият вирус е от разклонение 2.3.

В началото на месеца пък близо 4000 диви патици бяха открити мъртви в южния руски регион Краснодар, съобщиха местните власти, според които вина за инцидента носи птичият грип.

"Това е вирусът "H5". Щамът бе потвърден", обяви говорителката на регионалното подразделение на Росселхознадзор. Останките от птиците в момента се тестват, допълни тя.

Мъртвите пернати били открити край езера в близост до черноморския курорт Анапа. Регионът е в повишена готовност, всички домашни птици и хора в момента се ваксинират.

"Това са все предпазни мерки. По-добре е да бъдем от безопасната страна на барикадата", заяви говорителката.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес