Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Площадно пространство в столицата ще носи името на Кристиан Таков

26 юли 2024, 17:59 часа • 1068 прочитания

Площадно пространство в столицата да носи името на Кристиан Таков, решиха общинските съветници на днешното си заседание.

Столичният общински съвет прие доклад с предложение неименувано площадно пространство между булевардите "Христо Смирненски", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков" и сградата на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ да носи името на юриста Кристиан Таков.

Вносители на доклада са кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и общинските съветници Веселин Калановски, Бойко Димитров, Симеон Ставрев и Димитър Петров.

Още: В София ще има улици на Алексей Навални и Кристиан Таков (СНИМКИ)

Кристиан Таков е юрист, преподавател, интелектуалец и общественик, оставил значима следа в развитието на правото и гражданското общество в България. В годините на преход неговото име се превърна в символ на будния студент, будния гражданин и будния народ, се отбелязва в доклада.

„Смятам, че той е вдъхновил хиляди студенти по право да бъдат по- добри юристи и хиляди хора да бъдат по-добри граждани и във връзка с това смятам, че паметта на неговото име и на неговото дело следва да бъде запазено по един по-постоянен начин, който да е част от градската среда на София“, каза за БТА общинският съветник от групата на ПП-ДБ („Спаси София“) и един от бившите студенти на доц. Таков – Димитър Петров. 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес