Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още подробности около пожара в Държавната психиатрична болница

01 февруари 2022, 14:50 часа • 1888 прочитания

През нощта на 31-ви януари срещу 1-ви февруари избухва пожар в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, причинен от пациент в тежко психическо състояние, който е запалил дюшек със запалка. Според директорът на болницата д-р Цветеслава Гълъбова той не го е направил умишлено.

"Този пациент е социално слаб. Той няма къде да отиде, нежелан е на други места", добавя още тя пред Actualno.com.

Само бързата реакция на пожарната служба и работещия в болницата медицински екип успява да спаси пациентите от изгаряния или фатален край.

"Рискът е повече от огромен. Сградата е с градоред. Пожарът е тръгнал от първия етаж, където пребивава пациентът, причинил пожара. За съвсем малко не е пламнал градореда, оттам втория етаж и най-лошото - можеше да има жертви сред всичките ни 60 пациенти", казва д-р Гълъбова.

По нейни думи, щетите са само материални, но са големи - счупен прозорец, изгоряла врата, цялото отделение има нужда от пребоядисване, шпакловане на мазилката и грундиране на стените.

Пациентът, причинил пожара, е преместен в друга стая на същия етаж, а с останалите - работят психолози. Предстои оглед на специалисти, които да оценят на каква стойност възлиза възстановяването на щетите от бедствието.

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес