Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови нарушения в театрите: Излъгали в отчетите, за да вземат повече субсидия

17 октомври 2024, 16:53 часа • 783 прочитания

Редица обезпокоителни факти са установени след извършена проверка от страна на Сметната палата на консолидирания финансов отчет за 2023 г., съобщиха от Министерство на културата

Налични проблеми са установени в театрите в Пловдив, Плевен и Варна. Като сериозен пропуск през годините според Сметната палата е липсата на счетоводен софтуер, който да обобщава информацията, без да се налага човешка намеса.

Проверките дойдоха след като директорът на театъра в Разград Левон Манукян беше арестуван по подозрение за присвояване на пари, а по-късно към наказателна отговорност за подобна схема е привлечен и директорът на театъра в Смолян - Румен Бечев.

Излъгали, за да вземат повече субсидия

Проверката е установила данни за нарушения на театри, при които са отчитани по две представления на ден, при реално изиграно едно, с цел получаване на по-голяма субсидия.

Заобикаляне на Закона за обществените поръчки

В няколко театъра са сключвани договори за разпространение и реклама, без да е спазен Законът за обществените поръчки. По тези договори са изплащани необосновано високи проценти от приходите на съответното представление, като разходите по представленията в определени случаи надскачат приходите.

На много места договорите са подписвани само от директора, при задължително изискуеми два подписа на директор и главен счетоводител. 

Пропуските на Министерство на културата

След като служебният министър на културата Найден Тодоров коментира, че без човек в Министерство на културата, схемите не могат да станат, като по негова информация не става въпрос за двама души, от Сметната палата са отправили критики към дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“, че са допуснати грешки при определянето на приходите, които не следва да се субсидират, както и технически грешки за определяне на субсидиите за всеки институт от дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности”. ОЩЕ: ОЩЕ: "Без човек в Министерство на културата не може да стане": Найден Тодоров за схемите в театрите

Установено е, че в Министерството на културата не са създадени условия за осъществяването на ефективен контрол при определяне на субсидиите и разпределение на разходите в културните институти в областта на сценичните изкуства. В момента в Министерството на културата се извършват проверки на двете дирекции, предстоят допълнителни проверки и в културните институти, в които са установени нарушения.

Няма съществени нарушения по отношение на заплатите

Междинните резултати от проверката на Министерството на културата показват, че няма други държавни културни институти в областта на сценичните изкуства със съществени нарушения във фонд „Работна заплата“, подобни на тези в културните институти в Разград и Смолян. Установена е непълна информация във фонд „Работна заплата“ в театъра в Пазарджик, която в момента се проверява. Очаква се проверката да приключи до края на седмицата.

Взетите мерки

Министърът на културата вече проведе разговори и с министъра на финансите и министъра на електронното управление, в които бе дискутирано внедряването на единен счетоводен софтуер в културните институти.

Подготвят се и предложения за промени в Закона за закрила и развитие на културата, които да минимизират възможностите за злоупотреби в подопечните структури на Министерството. ОЩЕ: "Не ми го побира главата, схемата с театъра в Разград е кардинално нова": Говори министърът на културата

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес