Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да има скок на цената на хляба: Говори Мариана Кукушева

20 октомври 2024, 08:53 часа • 977 прочитания

Хлябът задържа изключително дълго време цената си. До края на 2024 г. хлябът ще се продава с нулево ДДС и ако всички останали компоненти се задържат в същите параметри, няма да има притеснение на покачване цената на хляба. Това заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 

Още: До дни може да няма хляб: От бранша зоват таванът на надценката да отпадне

 

 

Няма притеснение за хляба

Тя поясни, че към момента няма място за притеснение за хляба, защото реколтата е добра като количество. Златното зърно на България е с високо протеинови качество и това ще доведе до добър стокооборот за българските земеделски производители, каза тя в студиото на БНТ.

И внесе яснота как се произвежда българсккият хляб - с брашно, мая и глутен. 

По думите ѝ слънцето е свършило прекрасна работа. Българският хляб се работи с най-добрата произведена пшеница и всякакви спекулации от некомпетентни хора, са просто опит за обругаване на хляба, подчерта Кукушева. 

"България произвежда в пъти повече пшеница и участваме със самочувствие в Черноморския басейн", увери тя. 

Кукушева посочи, че към момента цената на пшеницата е изключително ниска, а логистиката е много скъпа. Не си струва да се транспортира евтина стока с много скъп транспорт. Сигурността, която дава пшеницата при нейната преработка в мелниците е нещо, което обезпечава финансовия риск на всеки мелничар, обясни тя. И увери - никъде не е засечена преработка на някаква друга пшеница, различна от българската. 

Още: Експерти: Това е най-здравословният хляб и е много подходящ за диабетици

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес