Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надежди за свобода: Китай излъчи "V for Vendetta"

20 декември 2012, 13:50 часа • 22151 прочитания

Китайската държавна телевизия изненада зрителите си като излъчи филма "V for Vendetta", в който анархист-борец срещу тоталитарното автократично правителство предизвиква всенароден бунт срещу властта, пише "Гардиън".

След излъчването в китайското виртуално пространство усилено започна да циркулира един цитат от филма - "Хората не трябва да се страхуват от правителствата. Правителствата трябва да се страхуват от хората".


Пускането на филма изуми мнозина и даде нови надежди, че комунистическият режим има намерение да отслаби цензурата.

"V for Vendetta" никога не се е появявал по китайските кина, но не е ясно дали е бил забранен.

Някои коментатори и блогъри споделиха, че вероятно продуцентите на CCTV са упражнили натиск за отслабване на контрола, за да бъде даден знак, че новият държавен лидер Си Цзинпин е отворен към реформите.

Сюжетът на филма от 2005 г. се развива в една бъдеща Великобритания, управлявана от фашистко правителство. Главният герой носи маската на Гай Фокс - английски революционер от 17 век, който се опитал да запали парламента. Маската се превърна в бунтовен символ за милиони млади хора от западните страни и се асоциира предимно с хакерската група "Анонимните". В Китай някои онлайн потребители използваха маската на своите профили в интернет и социалните мрежи.

Китайското правителство упражнява строг контрол над печата, телевизията и радиото. Програмните схеми се одобряват от Държавната администрация за радио, телевизия и филми. Запознати обаче твърдят, че CCTV - единствената компания с национален лиценз за разпространение, има право сама да определя и цензурира чуждите филми, които показва.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес