Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов: Кръчмарска история

25 февруари 2013, 13:34 часа • 6955 прочитания

Кръчмарска история, недостойна за коментар, нарече синият лидер Иван Костов предложението на премиера в оставка Бойко Борисов след връщането на мандата на ГЕРБ, съобщи БГНЕС.

Предложението на Борисов към държавния глава Росен Плевнелиев е да се състави правителство или с мандата на БСП или с мандата на ДПС в рамките на това НС с подкрепата на СК, на "Атака" и на 20 депутати от ГЕРБ. Това предизвика силния гняв на Костов, който заяви, че така не се прави. "Този човек трябва да запази достойнството си", каза по адрес на Борисов лидерът на ДСБ. След като няма кураж и иска бързо да взриви всичко и заради своите партийни интереси да хвърли страната в хаос, да остави хората гневни да отидат да гласуват, нека поне сега да си замълчи, призова го Костов. И да не разполага с депутатите като със стотинки в джоба си, добави в пристъп на емоция той. Ние сме вадили страната от криза, имаме опит, заяви още Костов в изявлението си.

Костов предложи президентът да поиска от парламента да формира програмно правителство от експерти без участие на политически лица, а парламентът да избере програмното правителство. Според него тези две стъпки е необходимо да се случат през следващите 10 дни Той се спря и на действията през следващите 30 дни. Според Костов програмното правителство трябва да започне действия срещу монополите, да овладее политическата криза, да проведе предсрочните парламентарни изброи, а президентът да поиска от Народното събрание антимонополно законодателство.

Народното събрание, от своя страна, трябва да има 3 задачи - да премахне мандатите и да смени състава на регулаторните органи, да гарантира гражданския контрол върху тях.

На второ място, да приеме промени в закона за ДКЕВР за промяна на методиката за образуване на цените, да изключи признаването на кражбите като разход и да нормира загубите по мрежата. На трето място – поправки в закона за защита на конкуренцията, да се въведат силни санкции и специален контрол върху фирмите с господстващо положение.

Тъмносините настояват за мораториум върху разпореждането с държавни и общински земи в защитените територии, включително и националните паркове и приемане на решение на парламента относно националния референдум от 27 януари 2013 година.

Яна Иванова
Яна Иванова Отговорен редактор
Новините днес