Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конференцията "Родени твърде рано" обединява специалисти и родители за по-добро бъдеще на бебета

04 октомври 2024, 15:14 часа • 309 прочитания

Всяка година над 6500 недоносени бебета в България се изправят пред най-голямото предизвикателство на живота си — не само да поемат първия си дъх, но и да се борят за бъдеще без сериозни увреждания. Благодарение на съвременната медицина и всеотдайните усилия на неонатолозите, специалистите и родителите, тези деца получават все по-голям шанс за оцеляване. Според данните на Световната здравна организация (СЗО) България е сред държавите, в които преждевременните раждания са се увеличили с над 5% в периода от 2010 до 2020 година. В световен мащаб едно от всеки десет бебета се ражда недоносено, като на всеки 40 секунди едно от тях умира.

Най-тревожната тенденция в България се наблюдава в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания надвишават средните стойности за страната с около 20%. Недоносените новородени имат незрели органи и системи, което ги излага на риск от различни усложнения в краткосрочен и дългосрочен план.

Опасността от развитие на ретинопатия е най-висок при деца с много ниско тегло (под 1250 г) или родени преди 31 гестационна седмица. Това състояние засяга около 20% от преждевременно родените и е една от водещите причини за частична или пълна слепота при деца. Статистиката показва, че 30% от родените по-рано бебета развиват значими нарушения, включително детска церебрална парализа и белодробни увреждания. Децата, родени преди 28-та гестационна седмица, изискват интензивна медицинска грижа.

"Недоносените деца са истински малки герои, а техните семейства заслужават силна подкрепа. Затова за четвърта поредна година организираме конференцията "Родени твърде рано — медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца", споделя Моника Златанова от Фондация "Нашите недоносени деца". Събитието ще се проведе на 16 и 17 ноември 2024 г. в Интер Експо Център, София, и традиционно съвпада със Световния ден на недоносените деца. 

Правилната подготовка за бременност и прецизното проследяване на вътреутробното развитие на бебето и здравето на бъдещата майка са от ключово значение за превенцията на преждевременните раждания. 

Форумът, утвърдил се като водещ в България, ще събере медицински експерти от страната и чужбина, родители и специалисти, които ще обсъждат нови методи и подходи за грижа и подкрепа на тези крехки новородени. На конференцията ще бъдат разгледани актуалните предизвикателства и постижения в областта на неонатологията с надеждата да се подобрят условията и перспективите за децата, родени твърде рано. Основните теми на конференцията ще включват: 

  • Превенция на преждевременното раждане и проследяване на рискови бременности
  • Неонатологични грижи за недоносените новородени
  • Ранно детско развитие и проследяване на малките пациенти
  • Подкрепа за родителите и психосоциални аспекти на преждевременното раждане

Форумът ще се проведе в хибриден формат, позволяващ както присъствено участие, така и онлайн присъединяване. Участниците ще имат уникалната възможност да се включат в практически уъркшопове и да се срещнат и обменят знания с водещи експерти в областта на неонатологията, акушерство и гинекология, различни специалисти с опит в проследяването и грижата за здравето на недоносените деца, и ранното детско развитие.

Недоносените бебета са истински символи на надеждата и куража. Техният живот е невероятно пътуване, което предизвиква не само професионализма на медицинските специалисти, но и нашата дълбока съпричастност. Всеки ден те доказват, че дори в най-трудните моменти животът може да бъде чудо. Нека обединим усилията си, за да осигурим на тези малки герои необходимата подкрепа, от която се нуждаят, и да изградим заедно един по-светъл утрешен ден за тях и техните семейства.

За Фондацията "Нашите недоносени деца"

Фондация "Нашите недоносени деца" е създадена през 2012 година от три майки на цели пет недоносени деца – Нина Николова, Надежда Дренска и Виолета Бакалова. Фондация "Нашите недоносени деца" е първата неправителствена организация, създадена в подкрепа на българските недоносени деца и техните семейства. Мисията ѝ е да подкрепя недоносените бебета и техните семейства. Целта е – по-малко преждевременни раждания и повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно с по-спокойни и информирани родители.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес