Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Издигат свещеник за кандидат-президент, Църквата: Забранено е!

28 април 2016, 12:47 часа
Реклама

Отец Боян Саръев да се кандидатира за президент на България. Това предложи преди дни инициативен комитет.

„Идват президентските избори. България е в критично положение. Само мъж с характер и идеали може да ни поведе към спасителния бряг. Нека се обединим около личността на отец Боян Саръев и го издигнем за президент! Да спасим България!", се казва в обръщението на комитета.

Саръев е роден на 5 май 1956 г. в село Жълти чал, Крумовградско, в семейство на мюсюлмани, но приема християнството.

Завършва милиционерското училище в Стрелча, след което работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва и школата на МВР в кв.Симеоново, София. По-късно започва работа в завод "Електрон". През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в църквата "Успение Богородично" в град Кърджали. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност.

Малко след "номинацията" му, Боян Саръев обаче обясни, че не е наясно с идеята на въпросния инициативен комитет.

"Ако официално ме издигнат, не съм мислил дали да се съглася", призна отецът.

На въпрос дали при положителен развой на събитията пред кандидатурата му няма да има чисто техническа пречка от канона, Саръев обясни, че е възможно да се кандидатира само с благословията на Пловдивския митрополит Николай.

Самият Пловдивски митрополит днес беше категоричен по казуса. Каноните категорично забраняват на който и да е свещеник да се кандидатира за политик, заяви пред журналисти пловдивският митрополит, цитиран от Фокус.

"Не аз спрях отец Боян от кандидатурата му за президент, а Светият канон на църквата, който аз и той, и всички ние сме призвани по дълг да спазваме през целия си живот и служение", категоричен бе владиката.

"Днес е Велики четвъртък и всичките ни мисли, желания, сърцето и душите ни трябва да са насочени кръста Господен и към разпятието, от което Господ не само не прикова ръцете си, а с тях прегърна цялото човечество в безграничната си любов". По този начин митрополит Николай отклони въпроса за отец Боян Саръев. "Спасението е в църквата, няма да го намерим извън нея", добави той.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес