Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания екстрадира един от убийците на Зоран Джинджич

02 януари 2013, 18:42 часа • 7265 прочитания

Испанският съд одобри екстрадирането в Сърбия на Владимир Милисавлевич - един от физическите убийци на сръбския премиер Зоран Джинджич, който загина през 2003 година, предаде БГНЕС.

Милисавлевич, известен в Сърбия като Влада Будала, беше осъден задочно през 2007 година на 35 години затвор за участието си заедно с други членове на Земунския клан в стрелбата срещу Джинджич в Белград. Покушението беше извършено на 12 март, 2003 година, а поръчител е Милорад Лукович - Легия, който е бивш началник на сръбските специални части.

През 2007 година Лукович и друг представител на Земунския клан - Звездан Йованович, са осъдени на 40 години затвор за убийството на Джинджич. Още 10 души получават ефективни присъди от по 35, 30 и 8 години затвор.

Зоран Джинджич беше един от основните двигатели на промените в Сърбия и противник на сръбския диктатор Слободан Милошевич. Джинджич имаше и близки отношения с президента на Черна гора Мило Джуканович, който преди време попадна във фокуса на западни медии заради начините си на управление и заради обръча от финансови компании, с които контролира нещата в Черна гора.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес