Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция приема предложения за изкупуване на дълга

03 декември 2012, 09:52 часа • 5372 прочитания

Гърция започва днес приемането на заявки за обратно изкупуване на държавните облигации. Предложения се приемат до 7 декември, предаде БГНЕС.

Предполага се, че държавата ще определи минимална цена за обезщетение на притежателите на облигации, която няма да надвиши тяхната пазарна стойност със седмична давност.

Гърция вече направи през пролетта принудително отписване на своя дълг пред частните инвеститори за 10 милиарда евро и се задължи да не преструктурира облигациите пуснати на мястото на старите.

Въпреки това, цената на книжата в пъти е по-ниска от номинала, което даде възможност на кредиторите от Европейския съюз /ЕС/ и Международния валутен фонд /МВФ/ да одобрят програма по обратно изкупуване през ноември. Предполага се, че като изкупи собствените облигации по занижена пазарна стойност, Гърция ще съкрати дълга си.

Това би могло да изглежда така: 10 милиарда евро от кредитите на ЕС и МВФ съкращават номиналния дълг с 30 милиарда евро.

Но ако инвеститорите откажат, то Гърция ще трябва да изплаща пълната цена на облигациите на датата на падежа.

Както преструктурирането, така и обратното изкупуване ще засегне гръцките финансови институции. Гръцките банки притежават облигации с номинал 17 милиарда евро, а пенсионните фондове – около 8 милиарда. В същото време общият обем на гръцкия дълг към частните кредитори е 63 милиарда евро. Премиерът Андонис Самарас по-рано заяви, че ще иска участие в операцията от страна на банките, но не и на пенсионните фондове, доколкото за банките е предвидена 40-милиардна рекапитализация от парите на ЕС. По този начин те биха могли да компенсират загубите си.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес