Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция отхвърли искане на МВФ за още съкращения

20 ноември 2012, 13:45 часа • 4709 прочитания

Гърция е отхвърлила искане, поставено от Международния валутен фонд (МВФ) в последната минута, за това да бъдат съкратени още хиляди служители в публичния сектор. Това съобщи източник от гръцкото финансово министерство броени часове преди решаващата среща на еврозоната, на която ще се обсъжда помощта за Атина, предаде АФП.

В понеделник от МВФ са поискали до 2014 година в публичния сектор да бъдат съкратени още 22 000 работни места.

„Правителството категорично отказа”, заяви източникът от финансовото министерство.

По-късно днес министрите на финансите на еврозоната ще се срещнат, за да обсъдят дали да бъде отпуснат поредният транш от международната финансова помощ за Гърция, който се бави вече пети месец заради недостатъчните реформи.

В същото време стана ясно, че данните от проучване на общественото мнение сочат, че мнозинството от гърците искат страната им да остане в еврозоната, но не одобряват начина, по който управляващата коалиция се справя с дълговата криза.

Около 63% от анкетираните посочват, че искат Гърция да остане в зоната на единната европейска валута, въпреки саможертвите, които са принудени да направят. Близо толкова е и процентът на хората, които дават негативна оценка на начина, по който правителството се справя с кризата.

Ако днес в Гърция имаше парламентарни избори, то радикалната коалиция Сириза, която се противопоставя на тежките мерки за икономии, би получила 22,3% от гласовете. За управляващата „Нова демокрация” биха гласували 20,1% от избирателите.

Популярността на ултранационалистическата партия „Златна зора” нараства и тя би получила 10,3% от гласовете на парламентарни избори.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес