Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6-7 месеца заради АПИ

27 юли 2022, 09:52 часа
Реклама

Агенция „Пътна инфраструктура“ е забавила с близо месец да обяви прекратяването на 7 нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. В резултат на тези действия държавата е лишена от пътно поддържане в рамките на следващите минимум 6-7 месеца, обяви зам.-министърът на финансите Андрей Цеков на брифинг в Министерски съвет.

На пресконференцията, на която участваха още зам.-министърът на финансите Ивайло Стайков и Настимир Ананиев - председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, беше заявено отново, че преди 3 дни АПИ едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка (ТРП) заради „пропуски в документацията за участие“. Тези поръчки бяха обявени през април 2022 г., с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики. Кабинетът в оставка обвини АПИ, че с тези свои решения поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа, включително през предстоящия зимен сезон.

ОЩЕ: Шефът на регионалната комисия: Ще се разплатим само към изрядните към държавата пътищари

ОЩЕ: Регионална комисия разреши повече пари за пътностроителните фирми заради инфлацията

„В периода 2019 – 2021 г. са сключени 34 договора за ТРП. Въз основа на тези договори са възложени дейности за 3,4 милиарда лева, което многократно надскача първоначално договорената стойност – 800 милиона. При изчерпване на прогнозната стойност на едно рамково споразумение, същото следва да преустанови своето действие, според практиката на ЕС“, започна с предисторията Цеков.

Две междуведомствени групи са се занимавали с поръчките. Първата е назначена от бившия служебен министър Стефан Янев и завършва с доклад на тогавашния министър на правосъдието Иван Демерджиев, в който се отбелязва нищожност на възлаганията, с които се надвишава прогнозната стойност. Въз основа на този доклад са сключени допълнителни споразумения, с които се прекратяват договорите. Това поставя задача пред тогавашния служебен кабинет – да съумее да възложи ТРП слезд 30 юни 2022 г. В крайна сметка това е неуспешно.

Обявени са нови обществени поръчки, но същите са прекратени на 8 декември 2021 г. На 15 февруари 2022 г. АПИ обявява възлагане на обществена поръчка за АМ „Струма“, но бързо е прекратена. На 5 април 2022 г. АПИ обявява 7 открити процедури за обществени поръчки за ТРП със срок за подаване на оферти 5 май. После е удължен до 27 май 2022 г. На 26 юни 2022 г. председателят на УС на АПИ издава 7 решения, с които прекратява 7-те процедури поради пропуски – че не е предвиден срок на документацията, че в нея не са разписани условия и срокове за гаранциите за изпълнение и др.

Съгласно ЗОП, решенията за прекратяване следва да бъдат обявени публично в регистъра за обществени поръчки в тридневен срок – тоест до 2 юли. Същите решения станаха достояние едва този понеделник – на 25 юли.

„В резултат на тези действия държавата е лишена от пътно поддържане реалистично в следващите 6-7 месеца. Това е технологичното време за изпълнение на една обществена поръчка, като се вземат предвид и евентуални обжалвания. С тези действия е накърнен общественият интерес, ще се застраши общественият живот и здраве. Пътната поддръжка следва да продължи да се изпълнява по съществуващите договори, макар да са порочни. Действията и бездействията на АПИ на практика изчегъртват всеки опит за оздравяване на държавната политика в областта на пътната инфраструктура“, каза Цеков.

На въпрос дали е сезирал дадена институция, той отвърна, че ръководството на АПИ се назначава и освобождава от министъра на регионалното развитие, той трябва да потърси дисциплинарна отговорност. Ще бъде сезирана АДФИ. „Що се касае до наказателна отговорност, това е от компетентността на прокуратурата. Съществуват данни за съставяне за престъпления, това ще реши прокуратурата“, заяви Цеков.

Настимир Ананиев каза, че „държавата е заложник на едни обстоятелства, които са се случвали през последните 4-5 години“. „Заформил се е модел, с който от пътното строителство са свикнали да им се плаща само от МС. И ние искаме да се разплатим, но само с коректния бизнес – той е 21% от фирмите. Другите трябва да бъдат проверени от ДНСК. Имаме сигнали, че не се е случвало строителство, а се чака да бъде платено. Ще свикам извънредна Регионална комисия, за да обсъдим изплащането към изрядните фирми. Няма под натиск да се договорим с обичайните заподозрени в пътното строителство“.

Междувременно от днес (27 юли) пътните строители започват безсрочна стачка заради неизплатени средства (720 млн. лв. на 80 фирми). Протести ще има всеки ден пред Народното събрание и на около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Вижте тук кои са те.

ОЩЕ: Асен Василев дава на прокуратурата прикрито строителство за 2,4 млрд. лв.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес