Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дни преди Коледа: Лют скандал за пола на Бог!

22 декември 2012, 15:03 часа • 18648 прочитания

От хилядолетия по тази тема няма две мнения. Но едно непремерено изказване може да доведе до изключително сериозни последствия. Може би и до реакция от Ватикана. В Германия избухна разгорещена дискусия по фундаменталния въпрос от какъв пол е Бог, съобщи БГНЕС.

Повод за спора стана интервю на министъра по делата на семейството и жените Кристина Шрьодер, в което тя заяви: "Бог" е дума, която би могла да бъде както от мъжки, така и от среден род".

Думите на Шрьодер разгневиха политици от Християн-демократическия съюз (ХДС) и Християн-социалния съюз (ХСС). "Бог традиционно се възприема като баща на Исус, следователно не може да е от среден род", отбеляза Норберт Хайс от ХСС.

"Изявлението на Шрьодер е определено неуместно, даже и да не бе направено в навечерието на Коледа", коментира Щефан Мюлер, депутат от Бундестага. "Нелепо изказване откъдето и да го погледнеш!"

Кристина Хадертхауер, министър на социалното развитие на провинция Бавария, пък заяви: "Бог" е от мъжки род, както "Богородица" - от женски. И г-жа Шрьодер би трябвало да го знае!"

Агенция БГНЕС задава интересен риторичен въпрос: какво би казала по въпроса канадската певица Аланис Морисет, избрана по приумица на режисьора да изиграе именно Бог във фентъзи комедията "Догма" от 1999 г.?

Набедената министърка бе защитена от политика Клаус-Петер Вилш, който побърза да напомни на критиците й, че в немския език младенецът Исус е в среден род, подобно на всяко бебе.

Шрьодер получи подкрепа и от бившият премиер на Бавария Гюнтер Бекщайн, който е вицепрезидент на Евангелическия синод. "От гледна точка на теологията Шрьодер е права: Бог е действително над половете".

Редактор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес