Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Дни на предците - Плиска 2014" ще се проведат за трети път

06 юни 2014, 11:15 часа • 39527 прочитания

„Дни на предците - Плиска 2014” ще се проведат в Националния историко-археологически резерват „Плиска” на 7 юни. Това съобщи Северина Йоргова, уредник в отдел „Връзки с обществеността” на Регионален исторически музей-Шумен - съорганизатор.

За трета поредна година клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти и фолклорни изпълнители ще покажат бита, културата и традициите на старите българи от периода на създаването на първопрестолна Плиска до Възраждането. Ще могат да се видят средновековни лагери, юрти, шатри, ковачи, ножари, оръжейници, тъкачи, плъстари, грънчари, дърводелци, бижутери, шапкари, кожари, шивачи, че може да се опита медовина по средновековна рецепта, ще има и фолклорен концерт, предаде Фокус.

Сред участници са „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” - Варна, регионалните клонове на Национално дружество „Традиция” във Велико Търново и Шумен, Родолюбив комитет „Крум Страшний” - Шумен, Клуб „Възраждане” - Търговище, „Исторически възстановки - Чигот” - Варна, „Клуб миноносец Дръзки” - Варна, както и свободни реконструктори, занаятчии, конни клубове и фолклорни изпълнители от цялата страна.

Програмата предвижда официално откриване от 11.00 ч., представяне на участниците и изява на клубовете за исторически възстановки и конни клубове - от 11.00 до 15.00 ч., тържествен обход на крепостта - от 15.00 ч., стрелба с лък и състезание за най-добър стрелец в Плиска - от 15.30 ч., и закриване - в 17.00 ч.

Събитието е под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и се организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” - Варна, НИАР „Плиска”, Регионален исторически музей-Шумен и община Каспичан. Началото е от 9.00 ч. Входът е свободен.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес